Udvalget for Udlændinge- og Integrationspolitik 2011-12
UUI Alm.del
Offentligt
Administrationsafdelingen
FolketingetUdvalget for Udlændinge- og IntegrationspolitikChristiansborg1240 København K
Dato:Kontor:Sagsbeh:Sagsnr.:Dok.:
17. november 2011PersonalekontoretIngerlise Yde2011-0032-0056254497
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 4 (Alm. del), som FolketingetsUdvalg for Udlændinge- og Integrationspolitik har stillet til justitsministe-ren den 11. oktober 2011. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra MartinHenriksen (DF).
Morten Bødskov/Rikke Steffensen
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]
Spørgsmål nr. 4 fra Folketingets Udvalg for Udlændinge- og Integra-
tionspolitik (Alm. del):
”Har ministeren planer om at ændre reglerne, således at uden-landske statsborgere kan ansættes som politibetjente i Dan-mark?”
Svar:
Justitsministeriet har til brug for besvarelsen af spørgsmålet indhentet enudtalelse fra Rigspolitiet, som har oplyst følgende:
”Rigspolitiet kan oplyse, at der ikke i almindelighed stilleskrav om, at ansøgere til stillinger i politiet skal have danskindfødsret for at blive ansat. For så vidt angår ansættelse iden egentlige politistyrke kræves dog, at ansøgeren på tids-punktet for ansættelse som politibetjent på prøve har danskindfødsret. Ansættelse i den egentlige politistyrke sker ude-lukkende som tjenestemand, dvs. at der i medfør af grundlo-vens § 27, stk. 1, stilles krav om dansk statsborgerskab.Politistyrken – og dermed den enkelte ansatte – er med hen-blik på varetagelse af politiets opgaver, jf. lov nr. 444 af 9.juni 2004 om politiets virksomhed (politiloven), tillagt omfat-tende beføjelser til på statens vegne at foretage tvangsindgrebog udøve magt over for borgere her i landet. Der er således iforhold til denne personalegruppe særlig grund til dels at mi-nimere risikoen for magtmisbrug over for de ansatte dels atsikre de pågældendes tilknytning til og loyalitet over for sta-ten.Det må derfor efter Rigspolitiets vurdering fortsat tillæggesstor betydning, at de pågældendes forhold til staten ikke aleneer karakteriseret ved den beskyttelse i ansættelsen, som entjenestemandsansættelse eller ansættelse på tilsvarende vilkårsom tjenestemænd indebærer, men også ved den særlige til-knytning, som en egentlig tjenestemandsansættelse og i denforbindelse også statsborgerskabet er udtryk for.”
2