Udvalget for Udlændinge- og Integrationspolitik 2011-12
UUI Alm.del
Offentligt
Folketingets Udvalg for Udlændinge-og IntegrationspolitikFolketingetChristiansborg1240 København K.
Dato:Kontor:Sagsbeh:Sagsnr.:Dok.:
21. august 2012UdlændingekontoretMargit S. Rasmussen2012-0032-0277509172
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 397 (alm. del), somFolketingets Udvalg for Udlændinge- og Integrationspolitik har stillet tiljustitsministeren den 12. juni 2012. Spørgsmålet er stillet efter ønske fraJohanne Schmidt-Nielsen (EL).
Morten Bødskov
/ Niels Henrik Larsen
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]
Spørgsmål nr. 397 fra Folketingets Udvalg for Udlændinge- og
Integrationspolitik (Alm. del):
”Ministeren bedes kommentere UUI alm. del bilag 129."Svar:
Udlændingestyrelsen har oplyst, at det ikke har været muligt ud fra bilagettil spørgsmålet at identificere den konkrete sag.Kriterierne for, hvornår der kan udstedes dansk fremmedpas, fremgår afudlændingebekendtgørelsens § 6. For eksempel kan en udlænding, der ermeddelt tidsubegrænset opholdstilladelse efter udlændingelovens §§ 9-9 f,eller tidsbegrænset humanitær opholdstilladelse efter udlændingelovens §9 b, efter ansøgning få udstedt fremmedpas, hvis den pågældende ikke er istand til at skaffe sig pas eller anden rejselegitimation.På baggrund af en konkret og individuel vurdering af sagensomstændigheder er der endvidere mulighed for at udstede fremmedpas tiludlændinge, når særlige grunde taler derfor. Det kan for eksempel være itilfælde, hvor udlændingens fysiske og psykiske helbred er meget dårligt,hvor behandling af udlændingens sygdom kræver udenlandsrejse, ellerhvor situationen i udlændingens hjemland er uafklaret.En udlænding med en af de ovennævnte typer opholdstilladelse i Danmarker som udgangspunkt henvist til at søge om og opnå nationalitetspas elleranden rejselegitimation fra myndighederne i det land, som den pågældendeer statsborger i. Hvis udlændingen kan godtgøre, at hjemlandetsmyndigheder ikke vil udstede pas eller anden rejselegitimation tiludlændingen, kan den pågældende ansøge om dansk fremmedpas.Det er de respektive nationale myndigheder, der fastsætter de betingelser,som skal være opfyldt for, at der kan udstedes pas til landets egnestatsborgere. Hvis en eller flere af betingelserne for at opnånationalitetspas må anses for urimelige og uforholdsmæssige efter danskeretstraditioner, er der dog mulighed for at udstede et dansk fremmedpas.Det er almindeligt anerkendt nationalt og internationalt, at militærtjenestefor myndige personer som udgangspunkt er en grundlæggende og legitim2
pligt, som de enkelte stater kan pålægge sine borgere. Som udgangspunktvil en betingelse om, at en statsborger skal aftjene værnepligt i sithjemland, for at der kan udstedes et nationalitetspas, derfor ikke være imodstrid med danske retstraditioner.
3