Udvalget for Udlændinge- og Integrationspolitik 2011-12
UUI Alm.del
Offentligt
1067476_0001.png
1067476_0002.png
1067476_0003.png
Civil- og Politiafdelingen
FolketingetUdvalget for Udlændinge- og IntegrationspolitikChristiansborg1240 København K
Dato:17. januar 2012Kontor: PolitikontoretSagsbeh: Anne Berg Mansfeld-GieseSagsnr.: 2011-0032-0064Dok.:284200
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 38 (Alm. del), som Folketin-gets Udvalg for Udlændinge- og Integrationspolitik har stillet til justitsmi-nisteren den 1. november 2011. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Jo-hanne Schmidt-Nielsen (EL).
Morten Bødskov/Carsten Madsen
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]

Spørgsmål nr. 38 (Alm. del) fra Folketingets Udvalg for Udlændinge-

og Integrationspolitik:

”Ministeren bedes kommentere notatet fra Amnesty Internatio-nal den 28. marts 2011, jf. UUI alm. del - bilag 120. Herunderbedes ministeren særligt forholde sig til Amnestys anbefalingom at etablere en monitorerings- og registreringsordning, såle-des at der kan skaffes det nødvendige faktuelle og statistiskegrundlag til at foretage en reel vurdering af praksis for friheds-berøvelse i Ellebæk.”

Svar:

Justitsministeriet har til brug for besvarelsen af spørgsmålet indhentet enudtalelse fra Rigspolitiet, der har oplyst følgende:”Rigspolitiets sagsbehandling på udlændingeområdet under-støttes i dag af Udlændingeregisteret, som udlændingemyndig-hederne er ansvarlige for. Udlændingeregisteret, som primærter et sags- og journaliseringssystem, indeholder ikke særligefaciliteter, herunder statistikfunktioner, der kan understøtte etkomplet overblik samt monitorering over samtlige frihedsbe-røvede, herunder monitorering i forbindelse med fristfremstil-linger i retten.Udlændingemyndighedernes nye IT-system, der skal afløseUdlændingeregisteret, indeholder heller ikke sådanne særligefaciliteter.Rigspolitiet overvejer løbende mulighederne for at tage nye IT-redskaber i anvendelse, som i højere grad understøtter – og do-kumenterer – (Rigs)politiets sagsbehandling på udlændinge-området, herunder i forhold til anvendelsen af frihedsberøvel-se.Det skal samtidig bemærkes, at en registreringsordning med etindhold som beskrevet i Amnestys notat i givet fald vil væresærdeles ressourcekrævende, uden at der efter Rigspolitiets op-fattelse vil blive tale om en retssikkerhedsmæssig merværdi.Opmærksomheden henledes i den forbindelse på, at det følgeraf udlændingeloven, at en frihedsberøvelse kun må iværksæt-tes, såfremt mindre indgribende foranstaltninger skønnes util-strækkelige. Dertil kommer, at politiet har pligt til løbende atvurdere nødvendigheden af at opretholde en iværksat friheds-2
berøvelse, ligesom domstolene løbende prøver politiets afgø-relser om frihedsberøvelse af udlændinge.”Justitsministeriet kan henholde sig til Rigspolitiets udtalelse.
3