Udvalget for Udlændinge- og Integrationspolitik 2011-12
UUI Alm.del
Offentligt
1138070_0001.png
1138070_0002.png
1138070_0003.png
1138070_0004.png
Folketingets Udvalg for Udlændinge-og IntegrationspolitikChristiansborg1240 København K
Dato:21. juni 2012Kontor: UdlændingelovkontoretSagsbeh: Anne Marie WegersleffHansenSagsnr.: 2012-0032-0241Dok.:459551
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 370 (Alm. del), som Folketin-gets Udvalg for Udlændinge- og Integrationspolitik har stillet til justitsmi-nisteren den 25. maj 2012. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra JohanneSchmidt-Nielsen (EL).
Morten Bødskov/Frederik Gammeltoft
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]

Spørgsmål nr. 370 (Alm. del) fra Folketingets Udvalg for Udlændinge-

og Integrationspolitik:

”Hvad er baggrunden for, at frihedsberøvede personer i institu-tionen Ellebæk er underlagt begrænsninger med hensyn tilbrugen af mobiltelefoner og internet?”

Svar:

Justitsministeriet har til brug for besvarelsen af spørgsmålet indhentet op-lysninger fra Direktoratet for Kriminalforsorgen, der har oplyst følgende:”I Institutionen Ellebæk modtages der udlændinge, som entener varetægtsfængslet efter den særlige regel i udlændingelo-vens § 35, stk. 2 (forudsat at der alene er tale om kriminalitetrelateret til asylansøgningen), og udlændinge, der er frihedsbe-røvet efter udlændingelovens § 36, eller hvis frihedsberøvelseer opretholdt af retten i medfør af udlændingelovens § 37, jf. §36.De pågældende udlændinge er således frihedsberøvet medhenblik på effektuering af en beslutning om udvisning eller ud-sendelse af landet eller f.eks. under udlændingemyndigheder-nes behandling af den pågældendes asylsag.I overensstemmelse hermed er Institutionen Ellebæk kategori-seret som en lukket institution.De frihedsberøvede udlændinge er efter udlændingelovens §37 a, stk. 2, omfattet af varetægtsreglerne (retsplejeloven ogvaretægtsbekendtgørelsen) med de specielle modifikationer,der følger af udlændingeloven. På enkelte områder (bl.a. besøgog brevveksling) indeholder udlændingeloven således en sær-skilt regulering af den frihedsberøvedes rettigheder under fri-hedsberøvelsen. Efter de pågældende regler kan politiet - medvisse modifikationer - modsætte sig, at den frihedsberøvedemodtager besøg eller forlange, at besøg finder sted under kon-trol (overværet besøg) samt gennemse den frihedsberøvedesbreve inden modtagelsen eller afsendelsen.Det følger af varetægtsbekendtgørelsens § 72, stk. 1, at en va-retægtsarrestant kan få tilladelse til at telefonere, hvis forbin-2
delse gennem brevveksling ikke kan afventes og i det omfang,det er praktisk muligt. Efter § 72, stk. 2 og 3, kan politiet dogaf hensyn til formålet med varetægtsfængslingen modsætte sig,at den pågældende fører telefonsamtaler, ligesom institutionensleder eller den, der bemyndiges dertil, kan nægte den pågæl-dende at føre telefonsamtaler, hvis det findes nødvendigt af or-dens- eller sikkerhedsmæssige hensyn.Som anført finder varetægtsreglerne med enkelte undtagelsertilsvarende anvendelse for frihedsberøvede udlændinge i Insti-tutionen Ellebæk.Reglerne om adgangen til at telefonere administreres imidlertidmere lempeligt i Institutionen Ellebæk, end det er tilfældet i ar-resthusene.De frihedsberøvede udlændinge i Institutionen Ellebæk har så-ledes som udgangspunkt adgang til at telefonere fra korttelefonopsat på gangarealerne i de enkelte afdelinger. Der kan ikkemodtages indgående opkald på korttelefonen, men de friheds-berøvede kan foretage udgående opkald ved anvendelse af te-lekort (GlobalOne), som kan købes i institutionens butik. Detfremgår dog af retningslinjer for institutionen, at politiet afhensyn til formålet med frihedsberøvelsen kan modsætte sig, aten frihedsberøvet fører telefonsamtaler, ligesom institutionensleder eller den, der bemyndiges dertil, kan nægte en frihedsbe-røvet at føre telefonsamtaler, hvis dette findes nødvendigt afordens- og sikkerhedsmæssige hensyn.I 2011 blev der efter at have indhentet erfaringer fra en for-søgsordning i to åbne fængsler skabt hjemmel til, at de indsat-tes ret til at føre telefonsamtaler generelt i de åbne fængslerkan gennemføres ved, at den indsatte lejer en fastmonteret mo-biltelefon af fængslet til brug i eget opholdsrum. Der kan mod-tages indgående opkald på mobiltelefonen, ligesom den kananvendes til at ringe ud af institutionen samt til at sende ogmodtage SMS-beskeder.Som nævnt er Institutionen Ellebæk en lukket institution, ogdet er derfor som i andre lukkede institutioner under kriminal-forsorgen fundet nødvendigt at fastsætte andre begrænsninger3
end i de åbne fængsler i de frihedsberøvedes adgang til kontaktmed omverdenen uden for institutionen. Dette er bl.a. sket medhenblik på at modvirke muligheden for at planlægge undvigel-se.Det er på den ovennævnte baggrund, at den særligt lempeligeordning med mobiltelefoner på cellen ikke er udbredt til delukkede institutioner, herunder Institutionen Ellebæk.For så vidt angår de frihedsberøvedes adgang til internet er deretableret en såkaldt Internetcafé i Institutionen Ellebæk medadgang til forudbestemte hjemmesider med henblik på at sikre,at de frihedsberøvede udlændinge under personalets supervisi-on kan få adgang til information fra deres hjemlande på dereseget sprog og til relevante danske myndigheders hjemmesider,f.eks. ministeriernes hjemmesider, Dansk Flygtningehjælp m.v.Internetcaféen består af 5 opstillede computere, hvor der somanført kun er adgang til på forhånd godkendte hjemmesider.Der kan endvidere ikke benyttes chat-fora, korresponderes viae-mail eller downloades filer, ligesom der føres en log over in-ternetforbruget. De nævnte begrænsninger er fastsat på bag-grund af ovennævnte ordens- og sikkerhedsmæssige hensyn,herunder for at imødegå planlægning af undvigelse.”
4