Udvalget for Udlændinge- og Integrationspolitik 2011-12
UUI Alm.del
Offentligt
Folketingets Udvalg for Udlændinge- og IntegrationspolitikChristiansborg1240 København K
BeskæftigelsesministerietVed Stranden 81061 København KT 72 20 50 00E [email protected]www.bm.dkCVR 10172748EAN 5798000398566
Udvalget for Udlændinge- og Integrationspolitiket har i brev af 1. november 2011stillet følgende spørgsmål nr. 37 (alm. del), som hermed besvares. Spørgsmålet erstillet efter ønske fra Johannes Schmidt-Nielsen (EL).
29. november 2011J.nr. 11/97175
”I forlængelse af artikel på Politiken.dk den 15. august 2011 ”Ministerium ind-rømmer fejl over for udvist ingeniør” bedes ministeren vurdere, hvor ofte det sker,at personer med fast job i Danmark, som står til udvisning landet, ikke bliver vej-ledt om muligheden for at indgive en ansøgning om opholdstilladelse efter udlæn-dingelovens § 9 a, stk. 2, nr. 5, selvom de er omfattet af denne paragraf. Herunderbedes ministeren redegøre for, hvad han vil gøre for at sikre, at den slags fejlinfor-mation til udlændinge, der står til uvisning af Danmark, undgås.Spørgsmålet har tidligere været stillet i folketingsåret 2010-11, jf. UUI alm. del –spm. 468.”
Udlændingelovens § 9 a, stk. 2 nr. 5, vedrører fastholdelse af udenlandsk arbejds-kraft i de tilfælde, hvor udlændingen har opholdstilladelse som f.eks. flygtning,familiesammenført eller af humanitære grunde, og opholdstilladelsen er blevet ind-draget eller nægtet forlænget. Disse typer udlændingesager tilhører Justitsministe-riet ansvarsområder.Til brug for besvarelsen har jeg således anmodet Justitsministeriet om bidrag til be-svarelsen. Jeg har herefter modtaget følgende fra Justitsministeriet:”Der blev ved en beklagelig fejl ikke vejledt om muligheden for at indgive ansøg-ning om opholdstilladelse i medfør af udlændingelovens § 9 a, stk. 2 nr. 5, i den iartiklen omtalte sag.Det er på baggrund af ovennævnte sag indskærpet over for udlændingemyndighe-derne, at der fremover bør ske vejledning om muligheden for at indgive ansøgningom opholdstilladelse efter udlændingelovens § 9 a stk. 2, nr. 5, i de tilfælde, hvoren opholdstilladelse nægtes forlænget eller inddrages, og hvor der i sagerne fore-
ligger oplysninger om, at ansøgeren er i arbejde eller, at ansøgeren har tilknytningtil arbejdsmarkedet.Ministeriet kan herudover oplyse, at det ikke statistisk er muligt at opgøre, i hvormange sager udlændingemyndighederne vejleder om muligheden for at indgive an-søgning om opholdstilladelse efter udlændingelovens § 9 a, stk. 2 nr. 5, i forbindel-se med nægtelse af forlængelse eller inddragelse af opholdstilladelse.”Denne sag afspejler vigtigheden af, at udlændinge bliver vejledt om deres konkretemuligheder for at søge opholds- og arbejdstilladelse i Danmark. Jeg har hertil note-ret mig Justitsministeriets indskærpelse over for udlændingemyndighederne af de-res pligt til at vejlede om udlændingelovens § 9 a stk. 2, nr. 5, således at vi så vidtmuligt fastholder udenlandsk arbejdskraft, som i kraft af deres tidligere opholds-grundlag, har fået en fast tilknytning til det danske arbejdsmarked.
Venlig hilsen
Mette Frederiksen
2