Udvalget for Udlændinge- og Integrationspolitik 2011-12
UUI Alm.del
Offentligt
1139679_0001.png
1139679_0002.png
1139679_0003.png
Folketingets Udvalg for Udlændinge-og IntegrationspolitikFolketingetChristiansborg1240 København K
Dato:Kontor:Sagsbeh:Sagsnr.:Dok.:
27. juni 2012UdlændingekontoretMarie Green2012-0032-0243448344
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 366 (Alm. del), som Folketin-gets Udvalg for Udlændinge- og Integrationspolitik har stillet til justitsmi-nisteren den 23. maj 2012. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra MartinHenriksen (DF).
Morten Bødskov
/Dorthe Lønberg Kania
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]

Spørgsmål nr. 366 fra Folketingets Udvalg for Udlændinge- og Inte-

grationspolitik (Alm. del):

”Ministeren bedes redegøre for, hvordan overvågningen er på landets asyl-centre? Spørgsmålet bedes besvaret forud for besvarelsen af UUI alm. del– samrådsspm. AÆ og AØ.”

Svar:

Det er Udlændingestyrelsen, der tilvejebringer og driver indkvarteringsste-der for udlændinge under Udlændingestyrelsens forsørgelse. Jeg har derfortil brug for besvarelsen indhentet et bidrag fra Udlændingestyrelsen.Udlændingestyrelsen har i den forbindelse indhentet en udtalelse fra ind-kvarteringsoperatørerne – det vil sige Røde Kors Asylafdelingen, Jammer-bugt Kommune, Thisted Kommune og Langeland Kommune.Operatørerne har oplyst, at der ikke finder systematisk overvågning sted affællesarealer m.v. På nogle centre er der dog etableret overvågning, hvisdet konkret har været skønnet hensigtsmæssigt.Røde Kors har således oplyst, at der er etableret videoovervågning vedindgangen til Center Sandholm og – med henblik på at forebygge tyveri oghærværk – i computerrum på børnecentre og ved betalingsautomater i va-skerierne. Tilsvarende har Thisted Kommune oplyst, at der på børnecenterVestervig/Agger er etableret videoovervågning af indendørs fællesarealerog nogle få ude-områder. På Center Hanstholm er der opsat videokamera ibillardrum, fitnesscenter og andre fællesområder med henblik på at fore-bygge hærværk. Langeland Kommune har oplyst, at der er videoovervåg-ning af fitnesslokale og café.Jeg har endvidere til brug for besvarelsen indhentet et bidrag fra Rigspoli-tiet.Rigspolitiet har oplyst, at der – udover i Center Sandholm – ikke er fast til-stedeværelse af politipersonale på asylcentrene, og at politiet således ikkeforetager – og i øvrigt ikke har til opgave at foretage – en egentlig over-vågning af beboerne på asylcentrene.
2
I relation til Rigspolitiets tilstedeværelse i Center Sandholm har Rigspoli-tiet bemærket, at denne er et led i den sagsbehandling, der er knyttet til po-litiets virksomhed i centeret, og som primært består i modtagelse og regi-strering af asylansøgere samt gennemførelse af ID-afhøring.Endelig har Rigspolitiet oplyst, at hvis Rigspolitiet eller personalet påasylcentrene bliver bekendt med forhold, som vurderes at kunne føre til ensigtelse for overtrædelse af straffeloven, rettes der henvendelse til det sted-lige politi.
3