Udvalget for Udlændinge- og Integrationspolitik 2011-12
UUI Alm.del
Offentligt
1139677_0001.png
1139677_0002.png
1139677_0003.png
Folketingets Udvalg for Udlændinge-og IntegrationspolitikFolketingetChristiansborg1240 København K
Dato:Kontor:Sagsbeh:Sagsnr.:Dok.:
27. juni 2012UdlændingekontoretMarie Green2012-0032-0243448109
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 365 (Alm. del), som Folketin-gets Udvalg for Udlændinge- og Integrationspolitik har stillet til justitsmi-nisteren den 23. maj 2012. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra MartinHenriksen (DF).
Morten Bødskov
/Dorthe Lønberg Kania
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]

Spørgsmål nr. 365 fra Folketingets Udvalg for Udlændinge- og Inte-

grationspolitik (Alm. del):

”På baggrund af artiklen i Berlingske den 20. maj 2012 ”Kristne chikane-res på asylcenter” bedes ministeren redegøre for, hvad ministeren ved omomfanget af chikane af kristne på asylcentre. Spørgsmålet bedes besvaretforud for besvarelsen af UUI alm. del – samrådsspm. AÆ og AØ.”

Svar:

Det er Udlændingestyrelsen, der tilvejebringer og driver indkvarteringsste-der for udlændinge under Udlændingestyrelsens forsørgelse. Jeg har derfortil brug for besvarelsen indhentet et bidrag fra Udlændingestyrelsen.Udlændingestyrelsen har oplyst, at kristne asylansøgere efter styrelsensopfattelse kun i begrænset omfang er udsat for chikane på landets asylcent-re.Udlændingestyrelsen har til brug for besvarelsen indhentet udtalelser frasamtlige indkvarteringsoperatører – det vil sige Røde Kors Asylafdelingen,Jammerbugt Kommune, Thisted Kommune og Langeland Kommune.Operatørerne har samstemmende oplyst, at kristne asylansøgere efter ope-ratørernes opfattelse ikke udsættes for chikane. Samlet har operatørerne så-ledes kun kendskab til enkelte tilfælde inden for de seneste år, hvor derkan siges at have fundet chikane sted af kristne asylansøgere, og hvor detkan antages, at chikanen har haft en religiøs baggrund.I artiklen i Berlingske den 20. maj 2012, som der henvises til i spørgsmå-let, er der omtalt en række tilfælde i tilknytning til Center Holmegaard,hvor der angiveligt har fundet chikane sted af kristne asylansøgere. På denbaggrund har Udlændingestyrelsen anmodet Langeland Kommune, hvor-under Center Holmegaard hører, om at forholde sig til de forhold, der eromtalt i artiklen.Langeland Kommune har i den forbindelse oplyst, at kommunen ikke kangenkende den beskrivelse af forholdene, som kommer til udtryk i artiklen.Kommunen har i forbindelse med omtalen af sagen forhørt sig hos såvelmedarbejderne på Center Holmegaard som hos beboerne, og der er ikkekommet tilbagemeldinger om chikane af kristne. Kommunen har oplyst, atkommunen også har spurgt de af beboerne, som kommunen har kendskab2
til er kristne, herunder konvertitter, men heller ikke disse personer har op-lyst at have været udsat for chikane.Henset til, at Fyns Politi ifølge artiklen i Berlingske har været involveret isagen, har jeg til brug for besvarelsen endvidere indhentet et bidrag fraRigspolitiet.Rigspolitiet har til brug for besvarelsen indhentet en udtalelse fra Fyns Po-liti, der i relation til den konkrete sag, som er omtalt i artiklen i Berlingske,har oplyst, at sagen for tiden undersøges med henblik på en vurdering af,om der er grundlag for at strafforfølge en eller flere personer. Fyns Politihar samtidig oplyst, at det ikke på nuværende tidspunkt er muligt at sigenoget nærmere om problemets omfang.Rigspolitiet har mere generelt bemærket, at Rigspolitiet ikke i øvrigt harkendskab til, at der skulle være et problem i relation til chikane rettet modspecifikke persongrupper på asylcentrene.
3