Udvalget for Udlændinge- og Integrationspolitik 2011-12
UUI Alm.del
Offentligt
1139694_0001.png
1139694_0002.png
1139694_0003.png
Folketingets Udvalg for Udlændinge-og IntegrationspolitikFolketingetChristiansborg1240 København K.
Dato:Kontor:Sagsbeh:Sagsnr.:Dok.:
27. juni 2012UdlændingekontoretLiv Ann Uggerhøj2012-0032-0258448474
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 364 (alm. del), somFolketingets Udvalg for Udlændinge- og Integrationspolitik har stillet tiljustitsministeren den 23. maj 2012. Spørgsmålet er stillet efter ønske fraJohanne Schmidt-Nielsen (EL).
Morten Bødskov
/ Niels Henrik Larsen
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]

UUI alm. del. Spørgsmål nr. 364 fra medlem af Folketinget Johanne

Schmidt-Nielsen (EL):

”Ministeren bedes redegøre for, hvilke kriterier – ud over hensynet tileventuel sygdom og hensynet til jævnlig kontakt med herboende familie,der nævnes i svaret på spørgsmål 323 - UUI alm. del – der indgår iRigspolitiets konkrete vurdering af, hvor hyppigt en person på tålt opholdskal melde sig hos politiet.”

Svar:

Det fremgår af bemærkninger til lovforslaget L 69, at ”det forudsættes, atpolitiet som udgangspunkt pålægger udlændinge på tålt ophold, som erpålagt at tage ophold i Center Sandholm, daglig meldepligt hos politiet icenteret. For så vidt angår de udlændinge på tålt ophold, hvorUdlændingeservice har undladt at træffe afgørelse om indkvartering iCenter Sandholm, forudsættes det, at politiet som udgangspunkt pålæggerde pågældende daglig meldepligt hos det lokale politi efter politietsnærmere bestemmelse.”Politiet vil således kun kunne undlade at pålægge meldepligt dagligt, hvisdet vil være uproportionalt i forhold til Danmarks internationaleforpligtelser, eller hvis der foreligger særlige grunde som f.eks. sygdom.Der er altid tale om en konkret og individuel vurdering af forholdene ogomstændighederne i hver enkelt sag, og reglerne skal administreresproportionalt og under hensyntagen til Danmarks internationaleforpligtelser.Politiet vil kunne undlade at pålægge meldepligt dagligt, hvis derforeligger særlige grunde, f.eks. sygdom. I sådanne tilfælde kan meldepligtpålægges efter politiets nærmere bestemmelse, herunder med længeremellemrum.Sådanne særlige grunde, som vil kunne begrunde en fravigelse fraudgangspunktet om daglig meldepligt, er forhold hos den pågældendeudlænding selv, som indebærer, at det vil være umuligt elleruforholdsmæssigt bebyrdende for den pågældende at overholde en dagligmeldepligt.2
Oplysninger om, at den pågældende udlænding er stofmisbruger eller hardet psykisk dårligt og derfor har svært ved at overholde en dagligmeldepligt, udgør ikke i sig selv sådanne særlige grunde, som kan medføreen fravigelse fra udgangspunktet om daglig meldepligt.Det forhold, at en udlænding på tålt ophold er indkvarteret på etomsorgscenter, f.eks. Center Kongelunden, sammenholdt med konkreteoplysninger om den pågældendes helbred og sagens omstændigheder iøvrigt, kan være en indikation på, at der foreligger særlige grunde til atundlade at pålægge daglig meldepligt.Det er som udgangspunkt alene udlændingens egen sygdom, der efter enkonkret og individuel vurdering vil kunne begrunde en fravigelse fraudgangspunktet om daglig meldepligt.
3