Udvalget for Udlændinge- og Integrationspolitik 2011-12
UUI Alm.del
Offentligt
1136988_0001.png
1136988_0002.png
Folketingets Udlændinge- og Integrationsudvalg
DepartementetHolmens Kanal 221060 København K
Tlf. 3392 9300
Dato: 18. juni 2012
Fax. 3393 2518E-mail [email protected]
Under henvisning til Udvalget for Udlændinge- og Integrationspolitiksbrev af 14. maj 2012 følger hermed social- og integrationsministerensendelige svar på spørgsmål nr. 358 (UUI Alm. del). Spørgsmålet er stil-let efter ønske fra Peter Skaarup (DF)
J.nr. 2012-3969
Spørgsmål nr. 358:”TV2 Østjylland havde den 7. maj 2012 et indslag om, at der er brugt 150mio. kr. på integrationsprojekter i Gellerup, men angiveligt har hverken sta-ten eller Århus Kommune et overblik over, hvor mange penge, der samlet erbrugt på integration i Danmarks største almennyttige boligbyggeri. Ministe-ren bedes kommentere den manglende kontrol og redegøre for, hvad pen-gene er brugt til og effekten heraf, og i lyset af den rejste kritik vil ministerenpå den baggrund sikre, at der indføres en skærpet kontrol om integrations-projekter generelt samt stoppe nyttesløse projekter, idet skatteborgernespenge skal bruges med omtanke?”
Svar:Der henvises i spørgsmålet til en manglende kontrol med projekter, der mod-tager støtte fra statslige puljer. Det skal i den forbindelse understreges, atder selvsagt bliver ført kontrol med anvendelsen af de midler, der ydes frapuljer mv. Det gælder både med hensyn til den regnskabsmæssig opfølg-ning og kontrol, og der stilles generelt krav om, at støttede projekter skalredegøre for opnåede resultater mv. De nærmere regler fremgår bl.a. afSocial- og Integrationsministeriets hjemmeside under ”Puljer”.Den problemstilling, der blev rejst i det omtalte indslag, handler således ikkeom manglende kontrol, men om hvorvidt man centralt kan opgøre, hvad derbruges på integration i bestemte boligområder, og om der i tilstrækkeligtgrad sker en opfølgning på effekten af støttede projekter.Det handler for det første om, at det kan være vanskeligt at afgrænse, hvadder er et integrationsprojekt, og hvad der fx er et generelt boligsocialt projekt.
2
En række projekter og tiltag i udsatte boligområder vil således have et bredtsigte, og der sondres ikke nødvendigvis mellem projekter, der primært errettet mod nydanskere og projekter og tiltag, der gælder beboerne i områdetgenerelt.Det er kommunerne og boligorganisationerne, der samlet har ansvaret for atsikre koordineringen af den boligsociale indsats i boligområderne, bl.a. igen-nem indgåelse af helhedsplaner. Der skal i den forbindelse henvises til Mini-steriet for Byer, Boliger og Landdistrikter.Social- og Integrationsministeriet søger generelt at understøtte kommuner-nes integrationsarbejde med systematisk viden om indsatser og metoder,der virker, samt ved at yde en målrettet konsulentbistand til kommunerne forat optimere integrationsarbejdet og udbrede de gode erfaringer i kommuner-ne.I forhold til spørgsmålet om effekt af de projekter, som det tidligere Integrati-onsministerium har givet støtte til, er der siden 2007 blevet stillet krav til alletilskudsmodtagere om, at projekterne opstiller klare succeskriterier og gen-nemfører måling af resultaterne af indsatsen. Som led heri skal alle ansøge-re særskilt redegøre for de forventede resultater og for, hvordan projektetkan videreføres efter støttens ophør. Ved projektets afslutning skal projek-terne fremsende regnskab og evaluering. På den måde dokumenteres,hvordan indsatsen gør en positiv forskel for de borgere, der deltager.Jeg er - som også tidligere tilkendegivet - meget optaget af, at man også påintegrationsområdet anvender bevillingerne på en måde, hvorved der sikresmest mulig effekt.Det indgår derfor også i regeringens nuværende arbejde med en integrati-onsreform, at der skal ske en kortlægning af integrationsindsatsen, herunderaf puljeprojekter på området, og på den baggrund saneres i regler, puljer ogprojekter for at sikre en effektiv og koordineret ressourceanvendelse og enstærk forankring i kommunerne, så vi anvender midlerne på integrationsom-rådet mere målrettet og får mest mulig effekt for pengene. Der henvises tilbesvarelsen af spørgsmål 301 (UUI alm. del) fra samme spørger.
Karen Hækkerup
/Henrik Thomassen