Udvalget for Udlændinge- og Integrationspolitik 2011-12
UUI Alm.del
Offentligt
1139767_0001.png
1139767_0002.png
1139767_0003.png
Folketingets Udvalg for Udlændinge-og IntegrationspolitikChristiansborg1240 København K
Dato:27. juni 2012Kontor: UdlændingelovkontoretSagsbeh: Anne Marie WegersleffHansenSagsnr.: 2012-0032-0240Dok.:469214
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 354 (Alm. del), som Folketin-gets Udvalg for Udlændinge- og Integrationspolitik har stillet til justitsmi-nisteren den 9. maj 2012. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra JohanneSchmidt-Nielsen (EL).
Morten Bødskov/Frederik Gammeltoft
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]

Spørgsmål nr. 354 (Alm. del) fra Folketingets Udvalg for Udlændinge-

og Integrationspolitik:

”Ministeren bedes kommentere henvendelsen fra advokat HansBoserup vedrørende lægelige akter fra flygtningelejren Stan-kovic, UUI alm. del - bilag 113, samt besvare de i henvendel-sen rejste spørgsmål om, hvorledes de syge personer i lejrenblev udvalgt, om de lægelige akter blev overgivet til de danskemyndigheder, samt hvad der er blevet af de lægelige akter.”

Svar:

Jeg kan indledningsvis oplyse, at Danmark i perioden april-juni 1999 eva-kuerede godt 2.800 personer fra Kosovo-provinsen, der på dette tidspunktopholdt sig i Makedonien som følge af konflikten i Kosovo i 1999.Det retlige grundlag herfor blev skabt ved lov nr. 251 af 28. april 1999 ommidlertidig opholdstilladelse til nødstedte fra Kosovo-provinsen i For-bundsrepublikken Jugoslavien (Kosovonødloven). Ved loven blev der bl.a.skabt hjemmel til at meddele midlertidig opholdstilladelse til udlændingefra Kosovoprovinsen, som var nødstedt på grund af voldshandlinger ellerlignende uroligheder i Kosovo, og som efter aftale med UNHCR eller an-dre internationale organisationer inviteredes her til landet.Udlændingestyrelsen forestod udvælgelsen, der blev tilrettelagt og gen-nemført i overensstemmelse med reglerne i Kosovonødloven. Udvælgelsenaf de personer, der blev inviteret her til landet, skete i tæt samarbejde medUNHCR.Justitsministeriet har til brug for besvarelsen indhentet en udtalelse fra Ud-lændingestyrelsen, der bl.a. har oplyst følgende om fremgangsmåden vedevakueringen af personerne fra Kosovo-provinsen:”Det fremgår af Udlændingestyrelsens årsberetning fra 1999, at In-denrigsministeriet i april 1999 besluttede at udsende en delegationunder ledelse af Udlændingestyrelsen til Makedonien. Delegationenhavde til formål at foretage en udvælgelse af fordrevne fra Kosovo-provinsen, der skulle tilbydes beskyttelse i Danmark. Blandt delega-tionsdeltagerne var, foruden medarbejdere fra styrelsen, en medar-bejder (sygeplejerske) fra Dansk Røde Kors.For at sikre sig, at de personer, der blev evakueret til Danmark, øn-skede evakuering, og at de opfyldte et eller flere af de opstillede kri-terier, iværksatte delegationen en interviewprocedure. UNHCR fore-lagde de konkrete sager for delegationen og på baggrund heraf samt2
en efterfølgende screening foretaget af den danske delegation, ind-kaldte delegationen de personer, som opfyldte kriterierne, til et kortinterview.Den danske delegation benyttede først og fremmest de afholdte in-terviews til at klarlægge familieforholdene, herunder om personer iden nære familie tilhørte en særlig sårbar gruppe. Endvidere blev depågældende informeret om de vilkår, som gjaldt for den midlertidigeopholdstilladelse i Danmark, f.eks. om centerforhold og mulighedfor familiesammenføring.(…)Som det fremgår af Udlændingestyrelsens årsberetning fra 1999 varder et nært samarbejde mellem Udlændingestyrelsen og Dansk RødeKors under hele evakueringen og de pågældendes efterfølgende op-hold i Danmark.Dansk Røde Kors var som nævnt repræsenteret med en medarbejderi den danske delegation, som i Makedonien forestod udvælgelsen tilevakuering til Danmark. Dansk Røde Kors repræsentanten, der varsygeplejerske af uddannelse, bistod med en lang række opgaver ogforetog bl.a. en sundhedsvurdering af de interviewede. Repræsentan-ten deltog ikke i den egentlige udvælgelsesprocedure, medmindreder var tale om en såkaldt ”medicinsk sag”, hvor det primært pga.pågældendes sundhedstilstand vurderedes, at denne skulle tilbydesmidlertidigt ophold i Danmark.”
Udlændingestyrelsen har endvidere oplyst, at der i forbindelse med udvæl-gelsen blev benyttet et skema, hvoraf det fremgår, at de interviewede bl.a.blev forespurgt om helbredsmæssige forhold.Jeg kan henholde mig til Udlændingestyrelsens udtalelse, idet jeg skal til-føje, at en besvarelse af spørgsmålet om, hvorvidt der på nogle af de om-talte sager forefindes lægelige akter, vil kræve en gennemgang af de enkel-te sager. Jeg har ikke på baggrund af det stillede spørgsmål fundet anled-ning til at foretage en sådan gennemgang.
3