Udvalget for Udlændinge- og Integrationspolitik 2011-12
UUI Alm.del
Offentligt
1143192_0001.png
1143192_0002.png
Folketingets Udvalg for Udlændinge- og Integrationspolitik
DepartementetHolmens Kanal 221060 København K
Tlf. 3392 9300
Dato: 9. juli 2012
Fax. 3393 2518E-mail [email protected]
epi/ J.nr. 2012-3980
Under henvisning til Folketingets Udvalg for Udlændinge- og Integrati-onspolitiks brev af 3. maj 2012 følger hermed social- og integrations-ministerens endelige svar på spørgsmål nr. 349.Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Martin Henriksen (DF)
Spørgsmål nr. 349:”Vil ministeren iværksætte en undersøgelse, der skal afklare hvor mangeudlændinge, der via falske EU-dokumenter, har adgang til danske velfærds-ydelser?”
Svar:Udlændinge har alene ret til danske velfærdsydelser, når den nationale lov-givning, EU-forordningen eller konventioner mellem Danmark og andre landegiver mulighed herfor. Udlændinge får ikke retsmæssigt adgang til danskevelfærdsydelser via falske EU-dokumenter.Jeg kan oplyse, at førstegangsarbejdssøgende og personer, der ønsker atudøve selvstændig virksomhed, efter EU-retten kan bevæge sig frit i andremedlemslande i en periode, så længe de ikke ligger værtsmedlemslandetssociale bistandssystem til byrde. Enhver, der opholder sig lovligt her i landet,har ret til forsørgelse. Der kan dog ikke udbetales løbende hjælp til forsør-gelse til de personer, der opholder sig i landet på betingelse af, at de ikkeligger landets sociale bistandssystem til byrde. EU-borgere, der opholder sigi landet som arbejdssøgende, og personer, der har ret til ophold i op til 3måneder uden administrative betingelser, har alene krav på hjælp til hjem-rejse. Hvis opholdsretten er inddraget, har EU-borgeren alene krav på hjælptil hjemrejse.
2
Hvis en udlænding på baggrund af falske EU-dokumenter skaffer sig adgangtil eller forsøger at skaffe sig adgang til danske velfærdsydelser, vil der somudgangspunkt være tale om et strafbart forhold.I tilfælde, hvor en offentlig myndighed får mistanke om, at en person identifi-cerer sig via falske papirer med henblik på at skaffe sig adgang til danskevelfærdsydelser, vil myndigheden kontakte politiet.Jeg har ikke som social- og integrationsminister planer om at iværksætte enundersøgelse som nævnt i spørgsmålet.
Karen Hækkerup/Henrik Kyvsgaard