Udvalget for Udlændinge- og Integrationspolitik 2011-12
UUI Alm.del
Offentligt
Folketingets Udvalg for Udlændinge-og IntegrationspolitikFolketingetChristiansborg1240 København K
Dato:Kontor:Sagsbeh:Sagsnr.:Dok.:
10. maj 2012UdlændingekontoretNGA2012-0032.0210414117
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 316 (Alm. del), som Folketin-gets Udvalg for Udlændinge- og Integrationspolitik har stillet til justitsmi-nisteren den 12. april 2012. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra JohanneSchmidt-Nielsen (EL).
Morten Bødskov/Niels Henrik Larsen
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]
Spørgsmål nr. 316 fra Folketingets Udvalg for Udlændinge- og Inte-
grationspolitik (Alm. del):
”Ministeren bedes kommentere UUI alm. del – bilag 104.”Svar:
Langt de fleste visumansøgninger imødekommes på de danske repræsenta-tioner i udlandet, uden at sagen forelægges for udlændingemyndighedernei Danmark. Det er således ca. 92 % af alle visa, der er meddelt allerede pårepræsentationerne i udlandet.Såfremt en dansk repræsentation i udlandet ikke finder at kunne meddelevisum efter bona fide reglerne – det vil sige umiddelbart meddele visum –forelægges sagen for de nationale udlændingemyndigheder.Det er kun i de tilfælde, hvor repræsentationerne – bl.a. efter en konkretvurdering af immigrationsrisikoen og sikkerhedsrisikoen – finder, at derikke umiddelbart kan meddeles visum, at repræsentationerne forelæggersagen for Udlændingestyrelsen i Danmark.Justitsministeriets og Udlændingestyrelsens praksis for meddelelse af vi-sum fremgår af visumpraksisnotat af 25. oktober 2011, gældende fra den15. november 2011. Notatet er den 15. november 2011 sendt til udvalgettil orientering.Notatet angiver, hvilke persongrupper der kan få visum til Danmark. Delande, hvis statsborgere er visumpligtige til Danmark, er inddelt i tre lan-degrupper. Landegruppeinddelingen er foretaget på baggrund af en generelvurdering af graden af risiko for, at ansøgere fra de pågældende lande udenlovligt grundlag vil tage fast ophold eller ophold af længere varighed iDanmark eller de øvrige Schengenlande. Det bemærkes, at inddelingen ilandegrupper alene har vejledende karakter, og at der i hver enkelt sag fo-retages en konket vurdering af ansøgers forhold.Det fremgår endvidere, at af de ansøgninger, der forelægges for udlændin-gemyndighederne i Danmark, imødekommes ca. 57 % med en visumtilla-delse. Når dette sammenholdes med det store antal af ansøgninger, derimødekommes allerede på de danske repræsentationer i udlandet, fremgår2
det, at langt størstedelen af alle ansøgninger om visum til Danmark resulte-rer i en visumtilladelse.Det er således ikke umuligt for en iransk statsborger at få visum til Dan-mark – både på repræsentationerne og ved udlændingemyndighederne iDanmark – selv om vedkommende er uden for den gruppe af personer, derefter visumpraksisnotatet kan meddeles visum.
3