Udvalget for Udlændinge- og Integrationspolitik 2011-12
UUI Alm.del
Offentligt
1112983_0001.png
1112983_0002.png
Folketingets udvalg forUdlændinge- og Integrationspolitik
DepartementetHolmens Kanal 221060 København K
Tlf. 3392 9300Fax. 3393 2518E-mail [email protected]
HFH/ J.nr. 2012-2397
Dato: 1. maj 2012Under henvisning til brev af 1. april 2012 fra Folketingets udvalg forUdlændinge- og Integrationspolitik følger hermed social- og integrati-onsministerens endelige svar på udvalgets spørgsmål nr. 308.Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Martin Henriksen (DF).
UUI-spørgsmål nr. 308:
Ministeren bedes oplyse, om der eksisterer en egentlig uddannelse, derudelukkende sigter mod at uddanne fagfolk til at hjælpe og rådgive udsattemuslimske drenge og piger og udsatte muslimske mænd og kvinder, der erudsat for omfattende social kontrol, såkaldte æreskonflikter, interne familie-stridigheder og lignende.”
Svar:Indledningsvis vil jeg gerne understrege, at jeg finder det meget vigtigt, atfagfolk er godt klædt på til at kunne vejlede og hjælpe alle, der oplever socialkontrol, tvangsægteskaber og andre æresrelaterede konflikter.Jeg kan i den forbindelse oplyse, at Landsorganisationen af Kvindekrise-centre i dag tilbyder rådgivning, temadage mv. til fagfolk om håndtering afæresrelaterede sager.Jeg kan desuden oplyse, at Social- og Integrationsministeriet i løbet af 2012vil udbyde kurser til kommunerne om håndtering af æresrelaterede sager.Kurserne vil opkvalificere det personale, der har den daglige kontakt med de
2
unge, til at kunne opdage og håndtere sådanne sager. Kurserne vil blivefulgt op af forløb tilrettelagt efter den enkelte kommunes ønske samt sikrevidendeling om best practice mv. i forhold til håndtering af æresrelateredekonflikter. Der er afsat midler til kurserne i en periode på fire år.Derudover kan jeg oplyse, at regeringens kommende strategi mod æresrela-terede konflikter vil indeholde flere initiativer, der retter sig mod uddannelseog opkvalificering af fagfolk, så de bedre kan spotte og hjælpe unge medproblemer af æresrelateret karakter. Opkvalificeringen vil bl.a. omfatte lære-re, socialrådgivere, pædagoger m.fl.
Karen Hækkerup/ Henrik Thomassen