Udvalget for Udlændinge- og Integrationspolitik 2011-12
UUI Alm.del
Offentligt
1113172_0001.png
1113172_0002.png
Folketingets Udlændinge- og Integrationsudvalg
DepartementetHolmens Kanal 221060 København K
Tlf. 3392 9300
Dato: 1. maj 2012
Fax. 3393 2518E-mail [email protected]
KHO/ J.nr. 366643
Under henvisning til Folketingets udvalgs brev af 30. marts 2012 følgerhermed social- og integrationsministerens svar på spørgsmål nr. 304(Alm. del). Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Peter Skaarup (DF).
Spørgsmål nr. 304:”Vil ministeren arbejde for at, at der skabes en landsdækkende model for,hvordan kommunerne skal evaluere effekten af deres integrationsprojekter,så kommunerne også selv får mere viden om, hvilke projekter der virker, oghvordan pengene bruges bedst? Spørgsmålet stilles på baggrund af samrå-det i Udvalget for Udlændinge- og Integrationspolitik den 27. marts 2012 omat sikre effekt af integrationsprojekter, jf. UUI alm. del – samrådsspm. AK.”
Svar:I forhold til kommunale projekter, der støttes af Social- og Integrationsmini-steriet, gælder Social- og Integrationsministeriets målstyrings- og evalue-ringskrav.I forhold til projekter, som kommunerne gennemfører for egne eller andremidler, kan Social- og Integrationsministeriet ikke forpligte kommunerne til atanvende bestemte modeller for projektstyring eller evaluering.Jeg er imidlertid generelt optaget af, at man også på det kommunale områdeanvender midlerne på integrationsområdet sådan, at der sikres mest muligeffekt. Social- og Integrationsministeriet understøtter derfor kommunernesintegrationsarbejde med viden om indsatser og metoder, der virker.I forbindelse med det satspuljefinansierede initiativ ”Viden der virker”, er dersåledes blandt andet etableret vidensportalen 'Integrationsviden - Viden dervirker' (www.integrationsviden.dk), hvor kommunerne kan få et samlet over-blik over de gode integrationserfaringer. Der er tale om en brugerdreven
2
portal, hvor et netværk af samarbejdende videnscentre og praktikere ind-sender materialer til portalen.Endvidere bistår Social- og Integrationsministeriet, via målrettet konsulentbi-stand, kommunerne med at optimere integrationsarbejdet og udbrede degode eksempler i kommunerne. Ministeriet medvirker derved til at sikre ef-fekt og maksimal brug af ressourcerne i kommunernes integrationsindsats.Der er i den sammenhæng etableret regionale ledernetværk, der videreførerog udbreder de gode erfaringer med integrationsindsatsen i kommunerne.For at skabe synlighed om målsætningerne for og udviklingen i integrations-indsatsen nationalt og lokalt lancerer regeringen desuden et nationalt inte-grationsbarometer samt 98 lokale integrationsbarometre. Formålet med delokale integrationsbarometre er at give den enkelte kommune et red-skab, så kommunen løbende kan skabe sig et overblik over sin egen ogandre kommuners udvikling set i forhold til de landsdækkende målsætnin-ger. De lokale integrationsbarometre giver dermed kommunerne et godtgrundlag for at lære af hinanden og opnå en mere effektiv styring af integra-tionsindsatsen.
Karen Hækkerup/ Henrik Thorning