Udvalget for Udlændinge- og Integrationspolitik 2011-12
UUI Alm.del
Offentligt
1122192_0001.png
1122192_0002.png
1122192_0003.png
Civil- og Politiafdelingen
FolketingetUdvalget for Udlændinge- og IntegrationspolitikChristiansborg1240 København K
Dato:21. maj 2012Kontor: PolitikontoretSagsbeh: Anne Berg Mansfeld-GieseSagsnr.: 2012-0032-0176Dok.:414263
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 299 (Alm. del), som Folketin-gets Udvalg for Udlændinge- og Integrationspolitik har stillet til justitsmi-nisteren den 29. marts 2012. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra MartinHenriksen (DF).
Morten Bødskov/Carsten Madsen
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]

Spørgsmål nr. 299 (Alm. del) fra Folketingets Udvalg for Udlændinge-

og Integrationspolitik:

”Ministeren bedes venligst beskrive reglerne for identitetsskif-te pga. familiestridigheder, herunder såkaldte æreskonflikter,samt oplyse hvor mange muslimske kvinder, der har gennem-gået et sådant identitetsskifte. I forlængelse heraf bedes mini-steren beskrive de berørte og udsatte kvinders nuværende livs-situation.”

Svar:

1.

Der kan indledningsvis henvises til Justitsministeriets besvarelse af 4.januar 2011 af spørgsmål nr. 101 (Alm. del) fra Folketingets Retsudvalg,hvori nogle af de vidnebeskyttelsesforanstaltninger, som politiet kaniværksætte, er nærmere beskrevet.Som det fremgår heraf, kan politiet iværksætte beskyttelsesforanstaltnin-ger, som efter politiets skøn anses for nødvendige eller hensigtsmæssige.Foranstaltningerne kan efter omstændighederne bestå i, at politiet – even-tuelt i samarbejde med den overordnede anklagemyndighed og PolitietsEfterretningstjeneste – iværksætter beskyttelsesforanstaltninger i form aff.eks. alarmtelefoner og patruljering.

2.

I helt ekstraordinære tilfælde, hvor de foranstaltninger, som kan iværk-sættes af politikredsene, ikke anses for tilstrækkelige, kan Politiets Efter-retningstjeneste iværksætte vidnebeskyttelsesforanstaltninger inden forrammerne af det såkaldte vidnebeskyttelsesprogram.I de mest alvorlige tilfælde kan der som led i et vidnebeskyttelsesprogramforetages et fuldstændigt identitetsskifte, og den pågældende kan eventueltogså hjælpes til et nyt liv i et andet land. For at identitetsskifte skal kunnegennemføres, skal vidnet medvirke til processen og overholde en rækkekonkret fastsatte betingelser. Vidnet skal således være indstillet på bl.a. atafbryde kontakten til sin familie, venner og øvrige omgangskreds, ligesomvidnet må opgive arbejde eller uddannelse. Vidnebeskyttelsesprogrammetkan ikke gennemføres, hvis vidnet ikke overholder disse betingelser.Af principielle grunde samt af hensyn til de personer, der skal beskyttes,kan der ikke i en folketingsbesvarelse gives nærmere oplysninger om an-2
tallet af personer, der måtte have gennemgået et identitetsskifte som led iet vidnebeskyttelsesprogram.
3