Udvalget for Udlændinge- og Integrationspolitik 2011-12
UUI Alm.del
Offentligt
1108229_0001.png
1108229_0002.png
Folketingets Udvalg for Udlændinge-og IntegrationspolitikFolketingetChristiansborg1240 København K
Dato:Kontor:Sagsbeh:Sagsnr.:Dok.:
23. april 2012UdlændingekontoretNGA2012-0032-0171398831
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 298 (Alm. del), som Folketin-gets Udvalg for Udlændinge- og Integrationspolitik har stillet til justitsmi-nisteren den 27. marts 2012. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra KarstenLauritzen (V).
Morten Bødskov/Margit Rasmussen
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]

Spørgsmål nr. 298 fra Folketingets Udvalg for Udlændinge- og Inte-

grationspolitik (Alm. del):

”Vil ministerien oplyse, hvilke tredjelande der i relation til behandling afflygtninge i den såkaldte Åbenbart Grundløs Haster-procedure er såkaldte”listelande”?”

Svar:

Jeg har til brug for besvarelsen anmodet Udlændingestyrelsen om et bi-drag.Udlændingestyrelsen har oplyst, at listen over lande i Åbenbart GrundløsHaste-proceduren udarbejdes af Udlændingestyrelsen efter drøftelser medDansk Flygtningehjælp og Rigspolitiet.De lande, der på nuværende tidspunkt er omfattet af listen er: alle EU-lande, Albanien, Australien, Bosnien-Hercegovina, Canada, Island, Japan,Kosovo, Kroatien, Makedonien, Moldova, Mongoliet, Montenegro, NewZealand, Norge, Rusland – med en række undtagelser, der vurderes kon-kret, f.eks. etniske tjetjenere, russiske jøder eller personer med politiskeaktiviteter, der har været udsat for myndighedsovergreb – Schweiz, Serbi-en og USA.Åbenbart Grundløs Haste-proceduren er en særlig accelereret procedurefor asylansøgere fra lande, hvor der som udgangspunkt er en formodningfor, at asylansøgere vil få afslag på en ansøgning om asyl på baggrund afUdlændingestyrelsens baggrundsoplysninger om landet og på baggrund afgældende praksis.Hvis Udlændingestyrelsen efter at have afholdt samtale med ansøgerenindstiller, at der skal meddeles afslag på asyl i denne procedure, forelæg-ges sagen for Dansk Flygtningehjælp. Såfremt Dansk Flygtningehjælp erenig i, at sagen kan afgøres i Åbenbart Grundløs Haste-proceduren, med-deler Udlændingestyrelsen herefter et afslag, der ikke kan påklages tilFlygtningenævnet.
2