Udvalget for Udlændinge- og Integrationspolitik 2011-12
UUI Alm.del
Offentligt
1107818_0001.png
1107818_0002.png
1107818_0003.png
j.nr. 12-090541Dato : 20. april 2012
TilFolketingets Udvalget for Udlændinge- og Integrationspolitik
Hermed sendes svar på spørgsmål nr. 295 af 23. marts 2012. (Alm. del).Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Martin Henriksen (DF)
Thor Möger Pedersen/Niels Anker Jørgensen
Spørgsmål 295:”Vil ministeren oplyse, hvor mange udlændinge der er registreret som skattebor-gere uden at have en arbejdstilladelse, og vil ministeren oplyse, hvor mange ille-gale arbejdere Skat afslører i sine aktioner (f.eks. i 2011). Spørgsmålet stilles påbaggrund af artiklen ”Illegale arbejdere får skattekort” i Politiken den 22. marts2012.”Svar:Lad mig indledningsvis slå fast, at illegalt arbejde og social dumping er uaccep-tabelt. Regeringen har derfor skærpet myndighedernes indsats på området.SKAT har over for mig oplyst, at det ikke er muligt at svare på hvor mange ud-lændinge, der er registreret som skatteborgere uden at have en arbejdstilladelse,da der ikke registreres oplysninger om arbejdstilladelse i SKATs systemer.Såfremt SKAT i forbindelse med en kontrol får mistanke om personer, der op-holder og/eller arbejder ulovligt i Danmark, overgives sagerne til politiet, der harkompetencen til at efterforske sager om ulovligt ophold/arbejde. SKAT er i kon-troludøvelsen dog særligt opmærksom på mulige overtrædelser af udlændinge-lovgivningen. Får SKAT en formodning om ulovligt ophold/arbejde, underrettespolitiet, der herefter tager stilling til det videre forløb.SKAT har om antallet af arbejdstagere uden lovligt opholds-/arbejdsgrundlagoplyst, at SKAT ikke fører en samlet statistik over antallet af arbejdstagere, somSKAT formoder arbejder ulovligt.SKAT har dog for enkelte landsdækkende aktioner indsamlet oplysninger tilbrug for en samlet statistik for de pågældende aktioner. I nedenstående skemafremgår oplysninger fra Fairplay- og byggepladsaktioner i 2011 om antal anmel-delser til politiet af formodet ulovligt ophold/arbejde.Anmeldelser til politiet afformodet ulovlig arbejdskraftAntal besøgte virksomhederAntal antrufne personer inkl. udlændingeAntal udlændinge

Heraf anmeldt til politiet

2011Fairplay1.6974.09444149
2011Byggeri27261470
2011

I alt

1.969

4.708

448

49

Skatteministeriet har gennem længere tid været i dialog med udlændingemyn-dighederne for at finde en måde at advare arbejdsgivere mod ansættelse af even-tuel ulovlig arbejdskraft. Det fælles arbejde med at finde en løsning er endnuikke afsluttet.
2
Indtil en digital løsning iværksættes, så har SKAT iværksat en opstramning af deeksisterende procedurer for underretning af udlændingemyndighederne, hvoref-ter der sker underretning af udlændingemyndighederne, hvis arbejdstageren ikkekan fremvises en arbejdstilladelse ved udstedelse af skattekort.Herudover gennemfører SKAT og Beskæftigelsesministeriet en generel vejled-ning til arbejdsgiverne om skattekortets betydning og deres ansvar i forhold tilreglerne for opholds- og arbejdstilladelse. Vejledningsindsatsen målrettes dearbejdsgivere, som beskæftiger personer hvor SKAT har udstedt skattekort.