Udvalget for Udlændinge- og Integrationspolitik 2011-12
UUI Alm.del
Offentligt
1107829_0001.png
1107829_0002.png
Udvalget for Udlændinge- og Integrationspolitik
DepartementetHolmens Kanal 221060 København K
Tlf. 3392 9300
Dato: 23. april 2012
Fax. 3393 2518E-mail [email protected]
KJK/ J.nr. 2012-2011
Under henvisning til Folketingets Udvalg for Udlændinge- og Integrati-onspolitiks brev af 23. marts 2012 følger hermed social- og integrati-onsministerens endelige svar på spørgsmål nr. 285 (UUI Alm. del).Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Martin Henriksen (DF)
Spørgsmål nr. 285:”Vil ministeren venligst oplyse, hvem der står bag moskebyggeriet omhand-lende moske-projektet på Rovsinggade/Haraldsgade, København N, somser ud til at få Danmarks første minaret? I forlængelse heraf bedes ministe-ren undersøge og oplyse, hvem der finansierer byggeriet og den daglige driftaf moskeen.”
Svar:Jeg har til brug for besvarelsen anmodet Miljøministeriet, Naturstyrelsen, ombidrag. Naturstyrelsen oplyser følgende:”Moskeen og kulturhuset påtænkes opført på Vingelodden 1, som er omfat-tet af Lokalplan nr. 276 med tillæg 1, vedtaget henholdsvis oktober 1996 ogmarts 2006.Københavns Kommune har over for Naturstyrelsen oplyst, at kommunen harvurderet, at opførelsen af moskeen og kulturhuset kan rummes inden for deneksisterende lokalplan nr. 276 med tillæg 1, hvad angår såvel formål, an-vendelse og udseende. Kommunen har derfor den 16. september 2010meddelt dispensation fra lokalplanen til at anvende bebyggelsen til moskeog kulturhus.I det påtænkte projekt indgår tillige et ønske om at opføre en minaret påknap 20 meter, hvilket ifølge kommunens vurdering tillige kræver dispensati-
2
on fra lokalplanen. Københavns Kommune har ikke for indeværende giveten sådan dispensation, og muligheden for at dispensere til en minaret er iøjeblikket i nabohøring. Der er blevet tinglyst en deklaration på ejendommen,som - for at hindre støjgener - forbyder, at der kan kaldes til bøn fra moske-ens minaret, hvis denne bliver opført.”Ifølge Social- og Integrationsministeriets oplysninger har fonden ”Køben-havns Store Fond”, som er stiftet af Dansk Islamisk Råd, købt ejendommenpå Vingelodden 1. Det vil være Dansk Islamisk Råd, som står for den dagli-ge drift af moskeen. Dansk Islamisk Råd har oplyst, at byggeriet finansieresaf midler fra udenlandske velgørenhedsorganisationer og private donorer.Det er vigtigt at understrege, at der ikke findes særlige regler for opførelse afbygninger til religiøse formål. Sådanne byggerier reguleres efter planlovenpå lige fod med andre byggerier, som eksempel et varehus eller en sports-hal. Det er kommunerne, som har lokalplanbemyndigelsen, og beslutningerom byggetilladelse til en moske er således et kommunalt og ikke statsligtanliggende.
Karen Hækkerup/ Hanne Stig Andersen