Udvalget for Udlændinge- og Integrationspolitik 2011-12
UUI Alm.del
Offentligt
1114041_0001.png
1114041_0002.png
1114041_0003.png
Udvalget for Udlændinge- og IntegrationspolitikFolketinget1240 København K
Dato:3. maj 2012Kontor: PolitikontoretSagsbeh: Anne Berg Mansfeld-GieseSagsnr.: 2012-0032-0170Dok.:408265
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 283 (Alm. del), som Folketin-gets Udvalg for Udlændinge- og Integrationspolitik har stillet til justitsmi-nisteren den 21. marts 2012. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra MartinHenriksen (DF).
Morten Bødskov/Carsten Madsen
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]

Spørgsmål nr. 283 (Alm. del) fra Folketingets Udvalg for Udlændinge-

og Integrationspolitik:

”Vil ministeren venligst kommentere på artiklen: "Rengø-ringsdamer snyder sig ind i Danmark med lejede identiteter"(http://politiken.dk/indland/article1574134.ece) i Politiken den19. marts 2012, samt redegøre for regeringens initiativer påområdet?”

Svar:

Justitsministeriet har til brug for besvarelsen af spørgsmålet indhentet enudtalelse fra Rigspolitiet, der har oplyst følgende:”1. Rigspolitiet har til brug for besvarelsen af spørgsmålet ind-hentet en udtalelse fra Københavns Politi, som har oplyst, atpolitikredsen den 1. september 2011 etablerede en ny Udlæn-dingekontrolgruppe under Station Amager, og at der kort tidefter blev konstateret flere tilfælde af overtrædelse af straffelo-vens § 174 om personelt falsk. Den efterfølgende efterforsk-ning viste, at flere illegale udlændinge havde ”lejet” en identi-tet fra personer, der opholder sig legalt her i landet og såledeshar ægte identitetspapirer, herunder opholds- og arbejdstilla-delse. De pågældende ”udlåner” således de nødvendige identi-tetspapirer til illegale udlændinge, der på denne baggrund kanskaffe sig arbejde.Politikredsen har endvidere oplyst, at det i forbindelse meddisse forhold ofte aftales, at der skal betales et beløb på 20-50pct. af den indtjening, som den illegale udlænding opnår, og atlønnen normalt indsættes på bagmandens konto og herefter af-regnes overfor udlændingen.Politikredsen har endelig oplyst, at Udlændingekontrolgruppenaktuelt efterforsker to netværksgrupper i relation til ”udlej-ning” af identiteter til udlændinge uden legalt ophold.

2.

Rigspolitiet kan supplerende oplyse, at politiets kontrol iforhold til udlændinges opholdsgrundlag – udover at ske lø-bende i forbindelse med politiets opgavevaretagelse i øvrigt –målrettes områder, hvor der på et analysebaseret grundlagskønnes at være mest behov for det. Kontrollen målrettes til al-le tider relevante brancher og områder efter en konkret og ak-tuel risikovurdering.
2
Der er således stor politimæssig fokus på indsatsen mod krimi-nelle og illegale udlændinge og således også en ganske højkontrolhyppighed.

3.

Det kan endvidere oplyses, at politiet gennem flere år hardeltaget i det tværfaglige myndighedsarbejde under titlen ”FairPlay”, hvor politiet sammen med blandt andet SKAT opsøgervirksomheder og i den forbindelse blandt andet kontrollerer,om de ansatte har lovligt ophold mv.Desuden har Rigspolitiet og Arbejdstilsynet den 20. februar2012 indgået en aftale, som indebærer, at der i 2012 og 2013sammen med SKAT vil blive gennemført en række kontrolak-tioner i blandt andet servicebranchen og byggebranchen. Denførste kontrolaktion blev allerede gennemført den 7. marts2012.Der vil i tilknytning til kontrolaktionerne blive etableret mereundervisning internt i politiet for at sikre, at samtlige politi-kredse er klædt på til den styrkede indsats, der retter sig modbåde den udenlandske arbejdskraft og de udenlandske virk-somhederSamarbejdet mellem Arbejdstilsynet, SKAT og politiet er etled i udmøntningen af finanslovsaftalen for 2012 om bekæm-pelse af social dumping.”
3