Udvalget for Udlændinge- og Integrationspolitik 2011-12
UUI Alm.del
Offentligt
1104436_0001.png
1104436_0002.png
1104436_0003.png
Folketingets Udvalg for Udlændinge-og IntegrationspolitikFolketingetChristiansborg1240 København K.
Dato:Kontor:Sagsbeh:Sagsnr.:
16. april 2012UdlændingelovkontoretInge Fabricius2012-0032-0148
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 256 (Alm. del), som Folketin-gets Udvalg for Udlændinge- og Integrationspolitik har stillet til justitsmi-nisteren den 2. marts 2012. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra (MFU)René Christensen (DF).
Morten Bødskov/Frederik Gammeltoft
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]

Spørgsmål nr. 256 fra Folketingets Udvalg for Udlændinge- og Inte-

grationspolitik (Alm. del):

”Har ministeren en holdning til den kritik, som nogle organisa-tioner har rejst i forbindelse med, at der gives overnatning tilhjemløse udlændinge uden lovligt ophold i Danmark, herunderat der savnes klar lovgivning herom på udlændingeområdet,klare retningslinjer og værktøjer til at håndtere dette problem,og at der måske er en slet skjult kritik af, at politiet for sjældentkontrollerer logierne godt nok, ikke nødvendigvis med detformål at sætte de hjemløse udlændinge på gaden, men meddet formål at sende de hjemløse udlændinge uden lovligt op-hold i Danmark hjem til deres hjemland??”

Svar:

Udlændingelovens regler, som udtrykkeligt fastslår, at en udlænding, derikke har lovligt ophold i Danmark, skal udrejse, er efter min opfattelse kla-re og præcise.Dertil kommer, at det er Udlændingestyrelsen, der har forsørgelsespligtenover for udlændinge, der opholder sig her i landet uden lovligt ophold. Deter således Udlændingestyrelsen, der tilvejebringer og driver indkvarte-ringssteder for asylansøgere og udlændinge uden lovligt ophold, som kanhenvises til at tage ophold i Center Sandholm med henblik på udrejse.For så vidt angår politiets indsats har Justitsministeriet til brug for besva-relsen af spørgsmålet indhentet en udtalelse fra Rigspolitiet, der har oplystfølgende:”Idet der henvises til Justitsministeriets besvarelse 13. marts2012 af spørgsmål nr. 232 (Alm. del) fra Udvalget for Udlæn-dinge og Integrationspolitik kan Rigspolitiet oplyse, at der ikkei forbindelse med politiets løbende udlændingekontrol foreta-ges særskilt registrering vedrørende kontroller foretaget på el-ler i forbindelse med nødherberger.Rigspolitiet kan imidlertid mere generelt oplyse, at politietskontrol i forhold til udlændinges opholdsgrundlag – udover atske løbende i forbindelse med politiets opgavevaretagelse i øv-rigt – målrettes områder, hvor trusselsniveauet aktuelt og kon-kret vurderes at være højt.Såfremt politiet i forbindelse med kontrol af en udlænding bli-ver opmærksom på, at den pågældende opholder sig ulovligt ilandet, vil den pågældende selvsagt blive søgt afvist eller ud-vist.”2
Jeg kan henholde mig til denne udtalelse.Der kan i øvrigt henvises til besvarelsen af UUI Alm. del spørgsmål 255.
3