Udvalget for Udlændinge- og Integrationspolitik 2011-12
UUI Alm.del
Offentligt
1089135_0001.png
1089135_0002.png
Udvalget for Udlændinge- og Integrationspolitik
DepartementetHolmens Kanal 221060 København K
Tlf. 3392 9300
Dato: 6. marts 2012
Fax. 3393 2518E-mail [email protected]
/ J.nr. 2012 - 908
Under henvisning til Udvalget for Udlændinge- og Integrationspolitiksbrev af 31. januar 2012 følger hermed Social- og integrationsministe-rens svar på spørgsmål nr. 212 (UUI alm. del).Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Martin Henriksen
Spørgsmål nr. :” Vil ministeren venligst oplyse antallet af stormoskeer, der er planer om atopføre i Danmark, samt oplyse hvem der står bag pengeindsam-ling/finansiering, planlægning m.m.? Og vil ministeren herunder oplyse, hvordet er planlagt at opføre stormoskeerne?”
Svar:Indledningsvis vil jeg bemærke, at det af grundlovens § 67 fremgår, at:”Borgerne har ret til at forene sig i samfund for at dyrke Gud på den måde,der stemmer med deres overbevisning, dog at intet læres eller foretages,som strider mod sædeligheden eller den offentlige orden”.Begrebet ”stormoskeer” er ikke et entydigt begreb, hvorfor jeg i besvarelsenaf spørgsmålet vil redegøre for planlagte opførelser af moskéer i det heletaget i Danmark.Opførelsen af bygninger til brug for religiøse aktiviteter, herunder moskebyg-geri, reguleres efter planloven. Jeg har derfor anmodet Miljøministeri-et/Naturstyrelsen om bidrag til besvarelsen. Miljøministeriet oplyser følgen-de:”Miljøministeriets digitale plansystem (Plansystem.dk) indeholder bl.a. kom-munernes planer og planforslag efter planloven. En digital søgning med sø-geord ”moske” eller ”stormoske” har ikke givet resultater, men efter Natursty-relsens individuelle søgning i plansystemet om kulturhuse med mulighed formoskebyggeri kan følgende oplyses:
2
I Københavns Kommune foreligger en vedtaget lokalplan (Faste Batteri II),der bl.a. muliggør opførelsen af en moske ved Njalsgade. Lokalplanen ervedtaget 10. februar 2011.I Københavns Kommune foreligger en vedtaget lokalplan (Vibevej 25), derbl.a. muliggør opførelse af en moske ved Vibevej. Lokalplanen er vedtaget25. august 2011.I Aarhus Kommune foreligger en vedtaget lokalplan (Sinstrupvej, Brabrand),der bl.a. muliggør opførelse af byggeri til kulturaktiviteter herunder med be-defaciliteter/moskefunktioner. Lokalplanen er vedtaget 8. september 2010.I Roskilde Kommune foreligger en vedtaget lokalplan (Allehelgensgade), dermuliggør opførelse af moskebyggeri ved Allehelgensgade. Lokalplanen ervedtaget 26. januar 2011.Det skal for god ordens skyld bemærkes, at lokalplaner efter planloven ikkeindeholder bestemmelser om bygningers ejer- og finansieringsforhold, idetplanloven alene regulerer ”fysiske forhold” omkring byggerier mv.”
Social, og Integrationsministeriet har ikke nogen oplysninger om, hvorledesbyggerierne skal finansieres, eller hvem der står bag indsamlinger til finan-siering af de respektive moskeer.Jeg kan således henvise til besvarelsen af spørgsmål UUI 306 af 16. maj2011, som blev stillet til min forgænger, integrationsminister Søren Pind, omfinansiering af moskéen på Vibevej. Af svaret på dette spørgsmål fremgårdet blandt andet:”Godkendte trossamfund har ikke pligt til at selvangive eller på anden vis op-lys om deres indtægter – herunder gaver – efter skattelovgivningens be-stemmelse. De har heller ikke bogførings- og regnskabspligt, idet almenvel-gørende eller på anden måde almennyttige fonde, foreninger, stiftelser, insti-tutioner mv. samt religiøse samfund ikke er omfattet af de regnskabsmæssi-ge forpligtelser, der gælder for almindelige erhvervsdrivende virksomhederog aktiviteter. I praksis vil det således i reglen være særdeles vanskeligt atfremskaffe oplysninger om de økonomiske forhold i trossamfund.”
Karen Hækkerup/ Hanne Stig Andersen