Udvalget for Udlændinge- og Integrationspolitik 2011-12
UUI Alm.del
Offentligt
1092246_0001.png
1092246_0002.png
1092246_0003.png
FolketingetUdvalget for Udlændinge- og IntegrationspolitikChristiansborg1240 København K
Dato:14. marts 2012Kontor: UdlændingelovkontoretSagsbeh: Anne Marie WegersleffHansenSagsnr.: 2012-0032-0125Dok.:363784
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 184 (Alm. del), som Folketin-gets Udvalg for Udlændinge- og Integrationspolitik har stillet til justitsmi-nisteren den 20. januar 2012. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra JohanneSchmidt-Nielsen (EL).
Morten Bødskov/Frederik Gammeltoft
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]

Spørgsmål nr. 184 (Alm. del) fra Folketingets Udvalg for Udlændinge-

og Integrationspolitik:

”Ministeren bedes redegøre for, hvordan og inden for hvilkentidshorisont ministeren har tænkt sig at løse problemet med atborgere i 27 lande reelt ikke længere kan søge om visum tilDanmark, fordi repræsentationsaftalerne med Finland, Tysk-land og Frankrig er sat ud af kraft.”

Svar:

Jeg kan henvise til min besvarelse af spørgsmål nr. 39 (Alm. Del) fra Fol-ketingets Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalg, hvoraf det blandt andetfremgår, at regeringen ønsker at føre en visumpolitik, der afspejler, at vi eret åbent land over for turisme og samhandel med andre lande i verden. Deter derfor vigtigt, at Danmark er repræsenteret i visumsager i de lande, hvorvi har handelspolitiske interesser.Danmark har derfor valgt at lade sig repræsentere af andre Schengen-landei tredjelande/områder, hvor vi ikke selv er repræsenteret, ud fra hensynetom at give den bedst mulige service over for virksomheder, men også overfor private.Langt de fleste af Danmarks repræsentationsaftaler fungerer godt, mennogle af de Schengen-lande, som Danmark har indgået aftaler med, kanikke længere imødekomme de danske sikkerhedsmæssige krav til visum-sagsbehandlingen.Vi har derfor været nødt til at foretage en midlertidig suspension af de af-taler, som Danmark blandt andet har indgået med Tyskland, herunder i enrække lande i Mellemøsten. Vi forventer, at aftalerne vil blive genetablereti løbet af få måneder, når Tyskland har fået løst deres tekniske problemer.Desuden har enkelte lande opsagt repræsentationsaftalerne med Danmarkunder henvisning til, at de ikke har mulighed for at afslå visumansøgningerpå Danmarks vegne.Regeringen ser med stor alvor på de aktuelle problemer med de opsagte ogsuspenderede repræsentationsaftaler, som vi har arvet efter den tidligereregering.De opsagte og suspenderede repræsentationsaftaler gør det mere besvær-2
ligt at søge om visum for at komme til Danmark. Det er som nævnt kun etproblem i en mindre gruppe lande, men regeringen vil sørge for at løseproblemerne så hurtigt som overhovedet muligt.For det første gennemføres en ændring af udlændingeloven. Jeg har såle-des den 2. marts 2012 fremsat et lovforslag (lovforslag nr. L 104 om æn-dring af udlændingeloven og lov om ægteskabsindgåelse og opløsning),der sikrer, at det fremover bliver nemmere at indgå repræsentationsaftalermed andre lande.For det andet skal de nye aftaler ikke blot give gode muligheder for at søgeom visum til Danmark. Vi skal også varetage hensynet til vores nationalesikkerhed.Vi vil desuden undersøge, om der er andre Schengen-lande, der kan hjælpeos de steder, hvor det for tiden ikke er muligt at søge om visum.Med udgangspunkt i regeringsgrundlagets ord om tidssvarende visumreg-ler i tråd med vores nabolande til gavn for erhvervslivet og turismen, vil visnarest indbyde erhvervenes organisationer til en drøftelse af de danske vi-sumregler og deres administration. Det er vigtigt, at reglerne er tidssvaren-de, så vi står stærkt i kampen om at tiltrække vækst, investeringer og tu-risme.
3