Udvalget for Udlændinge- og Integrationspolitik 2011-12
UUI Alm.del
Offentligt
1092165_0001.png
1092165_0002.png
1092165_0003.png
Folketingets LovsekretariatFolketingetChristiansborg1240 København K.
Dato: 14. marts 2102Kontor: UdlændingekontoretSagsbeh: Liv Ann UggerhøjSagsnr.: 12/00486Dok.: Besvarelse af UUI 173.
Hermed sendes besvarelse af UUI alm. del spørgsmål nr. 173, som Udval-get for Udlændinge- og Integrationspolitik har stillet til justitsministerenden 13. januar 2012. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Martin Henrik-sen (DF).
Morten Bødskov/ Dorthe Lønberg Kania
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]

UUI alm. del. spørgsmål nr. 173 fra medlem af Folketinget Martin

Henriksen (DF):

”Vil ministeren venligst oplyse, hvilke lande Danmark har hjemsendelses-aftaler med, samt oplyse hvilke lande Danmark har vanskeligt ved at hjem-sende til, herunder oplyse om de seneste forhandlingstiltag over for de på-gældende lande? Spørgsmålet ønskes besvaret inden ministerens mundtli-ge besvarelse af samrådsspørgsmål Å og AA.”

Svar:

Rigspolitiet har oplyst, at Rigspolitiet som udgangspunkt kan foretage ud-sendelse af udlændinge til alle hjemlande, hvis udlændingen ønsker at ud-rejse frivilligt. Der er således som udgangspunkt ikke problemer forbundetmed at udsende en udlænding, der aktivt og reelt samarbejder med politietom at tilvejebringe forudsætningerne herfor i form af nødvendige rejsedo-kumenter og/eller indrejsetilladelser hos hjemlandets myndigheder. Ud-lændinge, der skal udsendes ved politiets foranstaltning, medvirker dog ivid udstrækning ikke til udsendelsen, hvilket vanskeliggør – og i nogen til-fælde umuliggør – udsendelsen, idet identitetsfastlæggelse og udstedelse affornødne rejsedokumenter mv. kan blive vanskeliggjort af den manglendemedvirken.Det er almindeligt antaget i folkeretten, at et land er forpligtet til at tilbage-tage sine egne statsborgere. Der er derfor som udgangspunkt ikke behovfor at indgå tilbagetagelsesaftaler som en forudsætning for at udsendeudenlandske borgere til deres hjemlande.Nogle lande stiller imidlertid som betingelse for at modtage egne statsbor-gere, at der indgås en folkeretligt bindende aftale mellem Danmark og detpågældende andet land.Danmark har indgået en sådan tilbagetagelsesaftale med følgende lande:Afghanistan, Albanien, Armenien, Bosnien og Hercegovina, Bulgarien,Estland, Irak, Kosovo, Letland, Litauen, Makedonien, Montenegro, Ru-mænien, Rusland, Schweiz, Serbien, Slovenien, Somaliland, Sri Lanka ogUkraine.For så vidt angår hvilke lande Danmark aktuelt ikke kan sende et landsstatsborgere tilbage til, kan jeg henvise til Status efter 2. halvår 2011 ved-rørende arbejdet med udsendelse af afviste asylansøgere fra februar 2012,2
som er udarbejdet af Rigspolitiet. Redegørelsen er oversendt til Udvalgetfor Udlændinge- og Integrationspolitik.Jeg kan endelig oplyse, at det løbende vurderes, om der er behov for at ta-ge kontakt til andre lande vedrørende eksisterende tilbagetagelsesaftaler el-ler med henblik på indgåelse af nye aftaler.
3