Udvalget for Udlændinge- og Integrationspolitik 2011-12
UUI Alm.del
Offentligt
1079867_0001.png
1079867_0002.png
Folketingets Udvalg for Udlændinge- og IntegrationspolitikChristiansborg1240 København K
BeskæftigelsesministerietVed Stranden 81061 København KT 72 20 50 00E [email protected]www.bm.dkCVR 10172748EAN 5798000398566
Udvalget for Udlændinge- og Integrationspolitik har i brev af 12. januar 2012 stil-let følgende spørgsmål nr. 170 (alm. del), som hermed besvares. Spørgsmålet erstillet efter ønske fra Martin Henriksen (DF).
13. februar 2012Sagsnr. 2012 - 1465

Spørgsmål nr. 170:

”Vil ministeren venligst i forlængelse af UUI alm. del - svar på spørgsmål 114redegøre præcist for, hvordan regeringen agter at beskytte det danske arbejdsmar-ked og danske arbejdere mod at blive udkonkurreret, som det bl.a. er sket mht. øst-europæisk arbejdskraft, når regeringen har afskaffet grænsekontrollen og dermedikke kan kontrollere, hvem der rejser ind, og ikke mindst set i lyset af, at regerin-gen ønsker at afskaffe lige præcis det forbehold, ministeren i sit svar fremhæversom et dansk værn imod EU's planer om at lukke op for sæsonarbejdere fra Asi-en?”

Endeligt svar:

Lad mig understrege, at bekæmpelse af social dumping og illegalt arbejde er enprioritet for regeringen. Jeg skal endvidere præcisere, at regeringen ved en folkeaf-stemning vil søge retsforbeholdet erstattet med en tilvalgsordning. Såfremt dettesker, vil der skulle tages konkret stilling til, hvilke retsakter Danmark eventueltskal tilslutte sig.Det står i dag medlemslandene frit for at rekruttere den arbejdskraft fra tredjelande,som de ønsker. Om Kommissionens forslag i sig selv vil føre til en højere arbejds-kraftindvandring er noget usikkert. Der er ingen tvivl om, at et antal sæsonarbejde-re i dag er i Europa illegalt og/eller under ringe vilkår. Udover at harmonisere ind-rejsebetingelserne er et af hovedformålene med direktivet netop at bekæmpe ulov-lig indvandring og udnyttelse af sæsonarbejdere, og det vil bl.a. være et grundlæg-gende krav, at sæsonarbejderen skal have sædvanlige løn- og ansættelsesvilkår forstedet. Desuden vil der blive stillet krav om, at en række adgangs- og opholdsbe-tingelser skal være opfyldt, før der kan udstedes en opholds- og arbejdstilladelsertil det enkelte EU-land.Derfor kan nettoresultatet være, at det samlede antal sæsonarbejdere i EU ikkeøges, men at en større andel af dem vil være her under ordnede forhold. Så selv omregeringen, som nævnt i svaret på spørgsmål 114, er skeptisk over for dele af for-slaget - og her er der særligt tænkt på, at EU og ikke medlemsstaterne skal fast-lægge indrejsebetingelserne - så er regeringen positiv over for den del af forslaget,der vedrører bekæmpelse af ulovlig indvandring og af udnyttelse.
Endelig skal jeg fremhæve, at Traktatens bestemmelser om den fælles indvan-dringspolitik fastslår, at direktiver vedtaget med hjemmel i disse bestemmelser ikkeberører medlemsstaternes ret til at fastlægge antallet af tredjelandsborgere, der kanindrejse med henblik på arbejde, jf. Lissabontraktatens art 79, stk. 5.Venlig hilsen
Mette Frederiksen
2