Udvalget for Udlændinge- og Integrationspolitik 2011-12
UUI Alm.del
Offentligt
1081349_0001.png
1081349_0002.png
1081349_0003.png
Folketingets udvalgUdvalget for Udlændinge- og Integrationspolitik
DepartementetHolmens Kanal 221060 København K
Tlf. 3392 9300
Dato: 17. februar 2012
Fax. 3393 2518E-mail [email protected]
epi/ J.nr. 2012-0000253
Under henvisning til Folketingets udvalgs brev af 4. januar 2012 følgerhermed social- og integrationsministerens endelige svar på spørgsmålnr. 162 (UUI alm. del).Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Martin Henriksen (DF).
Spørgsmål nr. 162:”Set i lyset af de mange sager omhandlende socialt bedrageri bl.a. begået afikke-danske statsborgere bedes ministeren redegøre for tilsynet med deoffentlig ansatte, der har ansvaret for at udbetale midlerne og kontrollere, omalle regler er overholdt. Desuden bedes ministeren kommentere behovet forindførelsen af et årligt uafhængigt kasseeftersyn/ekstra tilsyn, der skal sikrekorrekt udbetaling af offentlige midler, til social og integrationsministeren
Svar:Indledningsvist vil jeg gerne understrege, at socialt bedrageri er uaccepta-belt og ikke skal tolereres, uanset hvem der udøver socialt bedrageri.Det er som udgangspunkt kommunerne, der administrerer lovgivningen ved-rørende de sociale ydelser.Det er den enkelte kommune, der har ansvaret for, at borgeren får udbetaltydelser på et korrekt grundlag. Det er også kommunen, der har personale-ansvaret over for de kommunalt ansatte medarbejdere.Der er fastsat regler for regnskabsaflæggelse, revision m.v. i bekendtgørelsenr. 1405 af 28. december 2011 om statsrefusion og tilskud samt regnskabs-aflæggelse og revision på Social- og Integrationsministeriets, Beskæftigel-sesministeriets, Ministeriet for By, Bolig og Landdistrikters og Ministeriet forBørn og Undervisnings ressortområder.
2
Efter denne bekendtgørelse skal revisionen af kommunernes regnskabervedrørende de områder, der er omfattet af bekendtgørelsen, udføres af enrevisor, som efterprøver, om kommunens regnskab er rigtigt, og om de dis-positioner, der er omfattet af regnskabsaflæggelsen, er i overensstemmelsemed meddelte bevillinger, love og andre forskrifter, samt indgåede aftaler ogsædvanlig praksis. Den kommunale revision foretager en vurdering af, hvor-vidt der er taget skyldige økonomiske hensyn ved forvaltningen af de midlerog ved driften af de virksomheder, der er omfattet af regnskabet. Beretningfra revisionen forelæggelses kommunalbestyrelsen.På baggrund af ressortministeriets analyser og vurderinger kan ministerietforlange, at revisor foretager revision på et eller flere sagsområder udmeldtaf ministeriet. De udmeldte sagsområder indgår i revisors planlægning afden samlede årlige revision af sagsområder omfattet af bekendtgørelsen.Revisionen af personsager planlægges og gennemføres ud fra revisors fag-lige vurdering af væsentlighed og risiko for ydelser og tilskud omfattet afbekendtgørelsen. Revisionen af personsager skal inden for en kortere år-række være foretaget på alle konti, for hvilke der skal ske personbogføring,uanset antallet af sager eller beløbenes størrelse.Det er forudsat i den kommunale styrelseslov, og det følger af almindeligeretsgrundsætninger, at revisionen skal være uafhængig af kommunen.Ved den netop udstedte bekendtgørelse blev der med virkning fra 1. januar2012, som noget nyt indsat en bestemmelse om, at revisionen tillige vedrevisionsbesøgene i en kommune skal efterprøve, om kommunen har hen-sigtsmæssige procedurer til at forebygge og afdække tilfælde af uberettigetmodtagelse af ydelser mod bedre vidende.Det er min opfattelse, at tilsynet efter de gældende regler med kommuner-nes udbetaling af sociale ydelser ved uvildige revisorer er meget grundigt, ogat der efter indsættelsen af den nye bestemmelse ikke er grundlag for ativærksætte et årligt ekstra tilsyn.Udbetaling Danmark vil fremover skulle varetage størstedelen af kommuner-nes sagsbehandling på en række lovområder. Det gælder fx folkepension,førtidspension og boligstøtte. Udbetaling Danmark vil i relation til den regn-skabsmæssige revision blive omfattet af tilsvarende regler og standarder,som gælder for kommunerne i dag.Der vil i lovgivningen blive foreslået en samarbejdsmodel mellem kommu-nerne og Udbetaling Danmark, som vil styrke indsatsen mod socialt bedra-geri.
3
Karen Hækkerup/ Bent Nielsen