Udvalget for Udlændinge- og Integrationspolitik 2011-12
UUI Alm.del
Offentligt
1076291_0001.png
1076291_0002.png
1076291_0003.png
Folketingets udvalgUdvalget for Udlændinge- og Integrationspolitik
DepartementetHolmens Kanal 221060 København K
Tlf. 3392 9300
Dato: 6. februar 2012
Fax. 3393 2518E-mail [email protected]
epi/ J.nr. 2012-0000235
Under henvisning til Folketingets udvalgs brev af 4. januar 2012 følgerhermed social- og integrationsministerens endelige svar på spørgsmålnr. 161.Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Martin Henriksen (DF).
Spørgsmål nr. 161:”Vil ministeren venligst beskrive flygtninges adgang til henholdsvis folkepen-sion og førtidspension, herunder beskrive de krav der stilles til henholdsvisflygtninge og til danskere med henblik på at kunne optjene retten til disse?”Svar:Retten til dansk social pension er som hovedregel betinget af, at modtage-renhar dansk indfødsrethar fast bopæl her i Danmark samthar haft mindst 3 års fast bopæl her i Danmark mellem det fyldte 15. årog folkepensionsalderen (nu 65 år).Betingelserne for indfødsret, bopæl og optjening er i visse tilfælde fravegetefter lov om social pension, hvor EU-forordningen finder anvendelse, og hvorbetingelserne er fraveget ved overenskomst med et andet land.Som udgangspunkt skal man være dansk statsborger og have fast bopæl iDanmark for at være berettiget til dansk folke- eller førtidspension. Man skaldesuden have haft fast bopæl i Danmark, Grønland eller Færøerne i mindsttre år mellem det fyldte 15. og folkepensionsalderen.Flygtninge,dvs. udlændinge, der har fået opholdstilladelse som flygtningeefter udlændingelovens §§ 7 eller 8, har ret til folke- og førtidspension uansetstatsborgerskab.
2
Retten til dansk pension er som udgangspunkt betinget af, at modtagerenharfast bopælher i Danmark. Bopælskravet betyder, at pensionister somhovedregel skal have bopæl i Danmark både på det tidspunkt, hvor der til-kendes pension, og ved udbetalingen af pensionen. Herudover skal manhave haft fast bopæl i Danmark i mindst tre år mellem det fyldte 15. år ogfolkepensionsalderen.Det er et grundlæggende princip i det danske pensionssystem, at folkepen-sion og førtidspension udbetales afhængigt af, hvor mange år man har haftbopæl i Danmark i en optjeningsperiode (optjeningsprincippet). Hvis manikke har haft bopæl i Danmark i det antal år, der kræves efter loven, kan derudbetales brøkpension. Jo kortere tid, man har boet i Danmark, desto min-dre bliver pensionen. Til gengæld kan pensionen suppleres med den pensi-on, der måtte være optjent ved bopæl/beskæftigelse i andre lande.Pensionens størrelse afhænger af bopælstiden, dvs. antallet af år med fastbopæl i Danmark eller hyre på dansk skib i optjeningsperioden. Optjenings-perioden er for folkepensionister perioden fra det fyldte 15. år til folkepensi-onsalderen og for førtidspensionister perioden fra det fyldte 15. år til dettidspunkt, hvorfra der ydes førtidspension.Retten til fuld folkepension er betinget af 40 års fast bopæl i Danmark i op-tjeningsperioden. Det svarer til 4/5 af den teoretisk maksimale optjeningspe-riode på 50 år fra 15–65 år. Hvis bopælstiden er mindre end 40 år, fastsæt-tes en brøkpension svarende til forholdet mellem bopælstiden og 40 år.Retten til fuld førtidspension er betinget af, at bopælstiden i Danmark i optje-ningsperioden udgør mindst 4/5 af optjeningsperioden. Hvis bopælstiden ermindre fastsættes en brøkpension svarende til forholdet mellem bopælstidenog 4/5 af optjeningsperioden.Når førtidspensionisten overgår til folkepension, beregnes folkepensionenmed samme brøk, som førtidspensionen hidtil er blevet beregnet med.Der kan ikke optjenes folkepension efter folkepensionsalderen, og der kanikke optjenes førtidspension efter det tidspunkt, hvorfra der ydes førtidspen-sion.Disse regler gælder for alle, dvs. både danske statsborgere og udlændinge.Der er ingen undtagelser fra dette optjeningsprincip.Ved opgørelsen af bopælstiden sidestilles bopæl i udlandet dog i visse til-fælde med bopæl her i landet. Det drejer sig fx om ophold i udlandet, som eri dansk interesse (forhyring på dansk skib, som udsendt repræsentant fordansk offentlig myndighed, som beskæftiget i offentlig dansk interesse, somansat i dansk firmas filial eller datterselskab, med henblik på uddannelse).
3
Der gælder to undtagelser for udlændinge, der er meddelt opholdstilladelse imedfør af udlændingelovens §§ 7 eller 8, for så vidt angår ret til og optjeningaf pension. For det første stilles der ikke krav om dansk statsborgerskab. Fordet andet medregnes ved opgørelse af bopælstiden i Danmark bopælstiden ioprindelseslandet, når der er tale om førtidspension. Det samme gælderbopælstid i andre lande, hvori den pågældende har haft bopæl på et grund-lag svarende til udlændingelovens § 7.Ved lov nr. 1603 af 22. december 2010 om ændring af lov om social pensionblev optjeningsreglerne for folkepension ændret, så flygtninges adgang til atmedregne bopælstid i oprindelseslandet ved beregning af folkepension blevafskaffet. Dermed blev flygtninge omfattet af de samme principper, somgælder for øvrige indvandrere og danskere, der har haft ophold i andre lan-de. Flygtninge, der ikke længere vil kunne modtage fuld folkepension, kanefter en konkret, individuel vurdering modtage personligt tillæg efter pensi-onsloven eller kontanthjælp. For at give herboende flygtninge mulighed for atindrette sig på de ændrede regler indførtes en overgangsordning på 10 år.
Karen Hækkerup/Bent Nielsen