Udvalget for Udlændinge- og Integrationspolitik 2011-12
UUI Alm.del
Offentligt
1079012_0001.png
1079012_0002.png
1079012_0003.png
1079012_0004.png
1079012_0005.png
Udlændingeafdelingen
Dato:12. januar 2012Kontor: Udl.afd, Int.ktr.Sagsbeh.: MGSSagsnr.:Dok.:1

Besvarelse fra de nordiske lande og NL vedrørende reglerne for familie-

sammenføring med børn

1. Hvilke betingelser skal barnet (ansøger) opfylde for at opnå familie-sammenføring?SverigeBarnet skal være under 18 år og ugift. Identiteten skal være dokumenteret.NorgeHovedreglen om ret til opholdstilladelse som familiesammenført for børn erreguleret i den norske utlendingslovs § 42, hvoraf følger, at barnet skal væreunder 18 år på ansøgningstidspunktet og være uden ægtefælle eller samlever.FinlandEfter den finske utlänningslags § 37 anses ugifte børn under 18 år som fami-liemedlem, hvis forældremyndighedsindehaveren (eller dennes ægtefælle/partner/faste samlevende) er bosat i Finland.Efter utlänningslagens § 38, er det en forudsætning for, at et mindreårigt,ugift barn kan meddeles opholdstilladelse på grundlag af familiemæssig til-knytning, at barnet er mindreårigt den dag der træffes afgørelse på baggrundaf en ansøgning om opholdstilladelse som barn (før 1. august 2010: den daghvor ansøgningen om opholdstilladelse bliver verserende)[jeg har ikke kunnefå afklaret den nærmere definition af dette tidspunkt].Der kan dog ikke meddeles afslag med henvisning hertil, såfremt behandlin-gen af ansøgningen er blevet forsinket væsentligt på grund af årsager, som ik-ke beror på ansøgeren eller referencen, og disse har bidraget til sagens frem-me.
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]
Pr. 1. august 2010 tilføjedes plejebørn (”fosterbørn”) således, at børn, hvisværger de facto har forældremyndigheden på afgørelsestidspunktet, når offi-ciel dokumentation ikke kan tilvejebringes, sidestilles. I disse sager krævesder pålidelig dokumentation for, at barnets tidligere forældremyndighedsin-dehaver er død eller forsvundet og for, at der foreligger et faktisk værgefor-hold mellem barnet og referencen (eller dennes ægtefælle/partner/faste sam-levende) inden referencens ankom til Finland.I undtagelsestilfælde kan også pårørende uden for kernefamilien meddelesopholdstilladelse i Finland på baggrund af familiemæssig tilknytning.NLBarnet skal være under 18 år.Der skal fremvises fødselsattest og retligt beviselige familieforhold. Som al-ternativt til en fødselsattest kan anvendes resultatet af en DNA-test.2. Hvilke betingelser skal forælderen (værten) opfylde for, at et barn kanmeddeles familiesammenføring?Sverige:Forældrene skal være bosat i Sverige eller være meddelt opholdstilladelse iSverigeHvis forældremyndigheden er delt, skal den anden forælder give samtykke,før opholdstilladelse kan meddeles.
Norge:Det er i henhold til den norske utlendingslovs § 40, 1. led, jf. § 42, 1. led, etvilkår, at forældrene har:- Norsk eller nordisk statsborgerskab- Permanent opholdstilladelse- Opholdstilladelse som kan danne grundlag for permanent opholdstilla-delse, eller- Kollektiv beskyttelse efter utlendingslovens § 34 om beskyttelse i enmasseflugtssituation.
2
Det stilles krav om sikret underhold, jf. den norske utlendingsforskrifts §§ 10-8 til 10-10. Der stilles således krav om, at referencen kan sandsynliggøre atvære sikret en fremtidig indtægt svarende til løntrin 8 i Statens Lønregulativ(10-8), ligesom det kræves, at referencens indkomst ifølge sin seneste lig-ningsopgørelse har haft en indkomst på dette niveau (10-9). Derudover stillesder krav om, at referencen ikke i et år forud for afgørelsestidspunktet harmodtaget visse typer af økonomisk støtte efter den norskelov om sosiale tje-nester. (10-10).FinlandForælderen skal have opholdstilladelse på tidspunktet for ansøgningens ind-givelse.Hvis barnets forældre er skilt, skal den forælder, som bor i Finland, være bar-nets forældremyndighedsindehaver. Hvis den anden forælder ikke er bosat iFinland, skal han/hun give skriftligt samtykke, til at barnet må flytte til Fin-land. Hvis dette ikke er muligt, kræves en domstolsbeslutning fra barnetshjemland.Det er efter utlänningslags § 39 en forudsætning, at familiemedlemmernesforsørgelse i Finland er sikret på anden vis end gennem offentlig forsørgelse.Som udgangspunkt anses referencens løn- eller virksomhedsindkomst at ud-gøre en garanti for forsørgelsen.NLForælderen skal dokumentere at have indkomst svarende til 100 % af mind-stelønnen (1.562,33 euro om måneden pr. familie) for en nærmere specificeretperiode (som udgangspunkt et år, som dog kan nedsættes til seks måneder,hvis forælderen har haft fast indkomst i de seneste tre år). Dokumentationenudgøres ofte af en erklæring fra den pågældende.Hvis forældremyndigheden er delt, skal den anden forælder give samtykke,før opholdstilladelse kan meddeles.3. Øvrige betingelserFinlandI medfør af utlänningslagens § 6, skal der i sager om børn under 18 år udvisessærlig opmærksomhed i forhold til barnets bedste og omstændigheder, dervedrører barnets udvikling og helbredsforhold.
3
Inden der træffes afgørelse i sager vedrørende børn, som er fyldt 12 år, skalbarnet høres, hvis dette ikke er åbenbart unødvendigt. Barnets holdninger skalvurderes i forhold til barnets alder og udviklingsniveau. Også yngre børn kanhøres, såfremt deres udviklingsniveau betyder, at deres holdninger kan be-handles.Sager vedrørende mindreårige børn skal hastebehandles.4. UndtagelserSverige:Migrationsöverdomstolen (højeste instans for udlændingesager i Sverige) harfundet, at hvis den forælder, hvortil tilknytning påberåbes, ikke har del i for-ældremyndigheden over barnet, kan opholdstilladelse gives efter en individu-el vurdering. Omstændigheder såsom faktisk tilknytning til forælderen i Sve-rige og barnets tilknytning til et andet land i form af slægtninge skal inddra-ges.NorgeHvis begge forældrene har opholdstilladelse i Norge, har barnet ret til ophold.Hvis kun én af forældrene har opholdstilladelse i Norge, har barnet ret til op-hold med mindre hensynet til barnet taler imod det. Hvis forældremyndighe-den er delt, skal den anden forælder som hovedregel samtykke.Børn under 21 år uden ægtefælle eller samlever, som er forsørget af en ud-lænding, der er statsborger i en stat, som har tiltrådt Den Europæiske Social-pagt af 18. oktober 1961, har ret til ophold, når begge forældrene har opholds-tilladelse i NorgeSåfremt stærke menneskelige hensyn tilsiger det, kan opholdstilladelse givestil andre familiemedlemmer, og der kan gøres undtagelse fra de vilkår, som erknyttet til værtens status, jf. utlendingslovens § 49. Det fremgår også af dennebestemmelse, at i sager som berører børn, skal barnets bedste være et grund-læggende hensyn.Det er en række undtagelser fra vilkår knyttet til referencens status i utlen-dingsforskriften § 9-6. Samtlige undtagelser gælder, når ansøgeren er barn.Iht. utlendingsforskriften § 9-7 kan børn over 18 år, samt plejebørn og helsø-skende, på nærmere vilkår blive familiesammenført (der stilles samme krav tilreferencens status som nævnt i punkt 2).4
Det gøres undtagelser for kravet om sikret underhold, når referencen har op-holdstilladelse som flygtning el. kollektiv beskyttelse (evt. har fået permanentopholdstilladelse på et sådan grundlag), eller har opholdstilladelse som offerfor menneskehandel, jf. utlendingsforskriften § 10-8 fjerde led og 10-9.Det gøres undtagelse for krav om sikret underhold, når ansøgeren er et barnunder 15 år uden omsorgspersoner i hjemlandet, jf. utlendingsforskriften §10-8, fjerde led, litra e.FinlandI enkelte tilfælde kan der gøres undtagelser fra kravet om selvforsørgelse,hvis exceptionelle grunde taler derfor eller hvis barnets bedste kræver det.Forsørgelseskravet stilles endvidere ikke, hvis der er tale om et familiemed-lem til en finsk statsborger, et familiemedlem til en person af finsk afstam-ning eller et familiemedlem til en person, som er meddelt international be-skyttelse, og familieforholdet er etableret inden referencens ankomst i Fin-land.NLI visse tilfælde kan forsørgelseskravet fraviges.Såfremt EMRK artikel 8 tilsiger det, kan der meddeles opholdstilladelse uan-set at alle kriterier ikke er opfyldt.I sager, hvor referencen har opholdstilladelse i NL som flygtning, stilles lem-peligere betingelser: Ansøgningen om familiesammenføring indgives senesttre måneder efter meddelelsen af asyl, og barnet skal være mindreårigt og ha-ve været en del af referencens familie. Der foretages undersøgelser for atidentificere barnet (interviews og/eller DNA test) for at bevise, at referencenreelt er de biologiske forældre. I sager om plejebørn kan der (naturligvis) ikkestilles krav om DNA-test.
5