Udvalget for Udlændinge- og Integrationspolitik 2011-12
UUI Alm.del
Offentligt
1068832_0001.png
1068832_0002.png
Folketingets Udvalg for Udlændinge- og IntegrationspolitikChristiansborg1240 København K
BeskæftigelsesministerietVed Stranden 81061 København KT 72 20 50 00E [email protected]www.bm.dkCVR 10172748EAN 5798000398566
Folketingets Udvalg for Udlændinge- og Integrationspolitik har i brev af 22. de-cember 2011 stillet følgende spørgsmål nr. 138 (alm. del), som hermed besvares.Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Johanne Schmidt-Nielsen (EL).

Spørgsmål nr. 138:

”Ministeren bedes kommentere artikel i Politiken den 19. december 2011 ”Højtud-dannede Blerti Minxhozi smides ud af landet”. Herunder bedes ministeren redegø-re for, om hun mener, det er en korrekt afgørelse, at Blerti Minxhozi har fået afslagpå ophold i Danmark, og om der er mulighed for at forlænge hans studieopholdstil-ladelse inden for de gældende regler. Endelig bedes ministeren redegøre for, omministeren mener, at reglerne vedr. studieopholdstilladelser laves om.”

Endeligt svar:

Regeringen vil gerne tiltrække og fastholde udenlandske studerende her til landet.Jeg vil selvfølgelig sikre, at reglerne om opholdstilladelse til studerende spiller med– og ikke mod – denne indsats. De udenlandske studerende bidrager i høj grad tildet danske samfund. Deres forskellige akademiske baggrunde og erfaringer frahjemlandene skaber nye løsningsmodeller, som kommer både universiteterne og deøvrige studerende til gode. Desuden udgør dygtige udenlandske studerende en vig-tig talentreserve for danske virksomheder.Den konkrete sag, der danner baggrunden for spørgsmålet, indeholder oplysningeraf personfølsom karakter og vil derfor ikke blive kommenteret nærmere. Såfremtder ønskes en redegørelse af den konkrete sag har Folketingets Udvalg for Udlæn-dinge- og Integrationspolitik mulighed for at stille udvalgsspørgsmål til fortroligbesvarelse.Generelt om reglerne for studieopholdstilladelser kan jeg oplyse, at de tager højdefor, hvis de studerende bliver forsinket i deres studier.En studerende, der er optaget på og afslutter en videregående uddannelse i Dan-mark, får fra starten en opholdstilladelse, der dækker hele den normerede længde af
19. januar 2012J.nr. 11/114013
studiet og en jobsøgningstilladelse på seks måneder. Hvis den studerende bliverforsinket i studierne, kan studieopholdstilladelsen forlænges med op til et år, hvisden studerende er aktiv på studiet og forventes at færdiggøre studiet inden for detyderligere år. Med andre ord kan en studerende på eksempelvis et to-årigt studie fåopholdstilladelse i op til tre år til at gennemføre studieforløbet.Imidlertid kan jeg oplyse, at jeg, når jeg skal overveje eventuelle reformer af op-holdsreglerne til internationale studerende, vil se på, hvordan vi undgår situationersom den omtalte.
Venlig hilsen
Mette Frederiksen
2