Udvalget for Udlændinge- og Integrationspolitik 2011-12
UUI Alm.del
Offentligt
1069599_0001.png
1069599_0002.png
J.nr. 2012-118-0075Dato: 20. januar 2012
TilFolketinget – Udvalget for Udlændinge- og Inte-grationspolitik
Hermed sendes svar på spørgsmål nr. 122 af 19. december.Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Martin Henriksen(DF).(Alm. del).
Thor Möger Pedersen/Hans From
Spørgsmål:Er ministeren enig eller uenig i det synspunkt, at det muslimske tørklæde udgør et problem?
Svar:Social- og integrationsministeren har i et svar dateret den 16. januar 2012 besvaret spørgsmålnr. 113(UUI Alm. del) om samme emne. Jeg er enig i social- og integrationsministerenssvar, som jeg derfor henviser til.
Spørgsmål 113 har følgende ordlyd:”Er det ifølge ministeren acceptabelt, at offentlige ansatte, herunder f.eks.lærere, bærer et muslimsk tørklæde?”Social- og integrationsministerens svar har følgende ordlyd:”Jeg går ind for et samfund, hvor der er religionsfrihed og lige muligheder foralle medborgere.Religionsfriheden indebærer, jf. grundlovens § 70, et forbud mod diskriminationpå baggrund af en persons religiøse overbevisning. Grundlovens § 70 er ikke tilhinder for et forbud mod at bære religiøst betinget hovedbeklædning i vissesammenhænge, men forbuddet skal i givet fald varetage et objektivt og sagligthensyn.Der kan i tilknytning hertil også peges på artikel 9 i Den Europæiske Menneske-rettighedskonvention, der beskytter retten til at udøve sin religion. Menneskeret-tighedsdomstolen har fastslået, at dette også indebærer en ret til at bære religi-øst betinget hovedbeklædning. Hvorvidt et forbud mod at bære religiøst betingethovedbeklædning i nærmere bestemte sammenhænge vil være foreneligt medkonventionen, vil afhænge af, om det pågældende forbud kan anses for begrundeti et anerkendelsesværdigt formål og er proportionalt i forhold til det mål, der sø-ges opnået.Lige muligheder indebærer bl.a., at medarbejderne i den offentlige sektoransættes efter deres kvalifikationer, ikke efter f.eks. deres religiøse påklædning,så længe denne ikke er til hinder for varetagelsen af det konkrete job.Jeg har fuld tillid til, at der i udgangspunktet kan findes lokale løsninger, hvis of-fentligt ansattes påklædning eller brug af religiøse symboler i konkrete tilfældemåtte give anledning til problemer med varetagelsen af jobbet.”
Side 2