Udvalget for Udlændinge- og Integrationspolitik 2011-12
UUI Alm.del
Offentligt
1063615_0001.png
1063615_0002.png
Folketingets Udvalg for Udlændinge- og IntegrationspolitikChristiansborg1240 København K
BeskæftigelsesministerietVed Stranden 81061 København KT 72 20 50 00E [email protected]www.bm.dkCVR 10172748EAN 5798000398566
6. januar 2012
Udvalget for Udlændinge- og Integrationspolitik har i brev af 13. december 2011stillet følgende spørgsmål nr. 110 (alm. del), som hermed besvares. Spørgsmålet erstillet efter ønske fra Peter Skaarup (DF).

Spørgsmål nr. 110

J.nr. 11/110362
På baggrund af sagen vedr. en filippinsk kvinde i Thisted, der angiveligt harsmuglet 600 personer illegalt ind i Danmark ved hjælp af falske au pair-kontrakter,bedes ministeren redegøre for, om der er behov for større kontrol medau pair-opholdstilladelser. Spørgsmålet stilles bl.a. på baggrund af artiklen”Menneskesmugling en guldgrube” i Ekstra Bladet af 11. december 2011.

Endeligt svar:

Jeg er blevet orienteret om, at der tilsyneladende ikke er tale om falske au pair kon-trakter i den pågældende sag. Politiet er i gang med at efterforske den konkrete sag,og jeg ønsker derfor ikke at kommentere yderligere på sagen. Generelt vil jeg doggerne understrege, at jeg naturligvis ikke accepterer, hvis au pair ordningen udnyt-tes til andre formål end det, den oprindeligt var tiltænkt.I forbindelse med behandlingen af ansøgninger på au pair området kontrollerer Aupair- og Arbejdsmarkedskontoret indenfor Beskæftigelsesministeriets del af Ud-lændingeservice, om der er forhold i ansøgningerne, som tyder på, at ansøgeren ik-ke har reelle hensigter eller har baseret sin ansøgning på urigtige oplysninger. Der-udover er der iværksat en målrettet kontrolindsats med særligt fokus på falske do-kumenter og afgivelse af urigtige oplysninger i ansøgningerne. I relation til au pairpersoner, som har fået opholdstilladelse her i landet, foretager Au pair- og Ar-bejdsmarkedskontoret en efterfølgende stikprøvekontrol af, om au pair personen ogværtsfamilien fortsat opfylder betingelserne for opholdet.Den danske au pair ordning stammer fra 1972 og er en ratifikation af Europarådetsoverenskomst fra 1969. Ordningen er således næsten 40 år gammel. Jeg er i øje-blikket ved at overveje, hvorledes man kan modernisere au pair ordningen. I densammenhæng vil jeg også overveje, hvordan kontrollen med et eventuelt misbrugaf ordningen videreudvikles.Misbrug af reglerne for ophold kan skabe mistillid i befolkningen til de mange ud-lændinge, der opholder sig lovligt i landet. Regeringens politik bygger på respektfor borgeren uanset dennes baggrund. Derfor ses der på, hvorledes kontrollen med,at reglerne efterleves kan målrettes, så de mange udlændinge, der opholder sig iDanmark i overensstemmelse med loven, berøres mindst muligt.
Venlig hilsen
Mette Frederiksen
2