Udvalget for Udlændinge- og Integrationspolitik 2011-12
UUI Alm.del
Offentligt
1063611_0001.png
1063611_0002.png
Folketingets Udvalg for Udlændinge- og IntegrationspolitikChristiansborg1240 København K
BeskæftigelsesministerietVed Stranden 81061 København KT 72 20 50 00E [email protected]www.bm.dkCVR 10172748EAN 5798000398566
6. januar 2012
Udvalget for Udlændinge- og Integrationspolitik har i brev af 13. december 2011stillet følgende spørgsmål nr. 109 (alm. del), som hermed besvares. Spørgsmålet erstillet efter ønske fra Peter Skaarup (DF).

Spørgsmål nr. 109

J.nr. 11/110551
”På baggrund af artiklen ”Menneskesmugling en guldgrube” i Ekstra Bladet af11. december 2011 bedes ministeren redegøre for, hvordan myndighederneindtil nu har kontrolleret, at folk forlader landet, når deres visum eller opholdstilla-delse er udløbet. Vil ministeren endvidere svare på, hvordan han i fremtidenvil sikre en kontrol af, at udlændinge rejser ud af landet, når deres opholdstilladelseudløber.”

Endeligt svar:

Hvert år kommer mange udlændinge til Danmark på kortere eller længerevarendeophold. Nogle arbejder eller studerer her, mens andre er her på korte besøg. Det erpositivt for Danmark.Men desværre oplever vi også, at ikke alle bruger muligheden for at komme tilDanmark efter de gældende regler. Det kan vi naturligvis ikke acceptere.Sager om manglende udrejse efter endt ophold i Danmark varetages i samarbejdemellem Udlændingemyndighederne og politiet.Justitsministeriet har det overordnede ansvar for behandlingen af sager om visum.Til brug for besvarelsen har jeg derfor anmodet justitsministeren om bidrag til be-svarelsen. Jeg har herefter modtaget følgende fra Justitsministeriet:”Justitsministeriet har til brug for besvarelsen indhentet en udtalelse fra Udlændin-gestyrelsen.Udlændingestyrelsen har i den forbindelse oplyst, at der i forbindelse med behand-lingen af en ansøgning om visum foretages en konkret og individuel vurdering afden pågældende visumansøgeres samtlige forhold. Endvidere foretages en vurde-ring af den pågældende ansøgers immigrationsrisiko og sikkerhedsrisiko.I konkrete tilfælde kan Udlændingestyrelsen eller de danske repræsentationer i ud-landet anmode ansøgeren om at henvende sig på ambassaden i hjemlandet efterendt visumophold.
Et visum giver ret til ophold i hele Schengenområdet. En ansøger bliver kontrolle-ret i forbindelse med udrejse af Schengenområdet, hvilket således ikke nødvendig-vis er i Danmark. Der sker imidlertid ikke registrering af ind- og udrejse af Schen-gen, hvorfor kontrol af ansøgers returnering til hjemlandet ikke vil kunne ske idenne forbindelse.I de tilfælde, hvor myndighederne formoder, at en ansøger opholder sig i Danmarkudover et visums gyldighed, anmoder Udlændingestyrelsen politiet om at foretageudrejsekontrol, hvilket typisk foregår på den herboende værts bopæl.”
Venlig hilsen
Mette Frederiksen
2