Udvalget for Udlændinge- og Integrationspolitik 2011-12
UUI Alm.del
Offentligt
1063796_0001.png
1063796_0002.png
1063796_0003.png
1063796_0004.png
Til brug for social- og integrationsministerens be-svarelse af samrådsspørgsmål G-I fra Folketin-gets Udvalg for Udlændinge- og Integrationspoli-tik den 1. november 2011.
[Det talte ord gælder]
Samrådsspørgsmål G”Hvader baggrunden for at social- og integrationsmi-nisteren forventer en øget tilstrømning til Danmark viafamiliesammenføringssystemet?Spørgsmålet stilles på baggrund af et interview medministeren på Altinget.dk den 23. oktober 2011 ”Ka-ren Hækkerup forventer tilstrømning”.
Samrådsspørgsmål H”Menerregeringen at en stigning i indvandringen framuslimske lande er i Danmarks interesse?”
Samrådsspørgsmål I”Hvordanforventes den øgede indvandring via fami-liesammenføringer at påvirke integrationen, og erkommunerne gearet til den opgave?”
2
[Adsamrådsspørgsmål G]1.Som jeg allerede har redegjort for i Folketingssalen
den 26. oktober i år, så var den udvikling, jeg kom-menterede i artiklen i Altinget, det faktum, at der siden2001 er flere og flere mennesker i Danmark, der tagerud i verden for at rejse, læse og arbejde. Og det sker,at de forelsker sig og ønsker at leve samme med de-res partner i Danmark. Mit bud er, at den udvikling vilfortsætte. Men det har ikke noget med de regelæn-dringer, regeringen lægger op til, at gøre.
2.Det, vi gør med familiesammenføringsreglerne, erjo at vi fjerner de helt unødvendige og urimeligeskærpelser, der blandt andet er blevet indført med po-intsystemet i juli 2011.
3.Og skal vi så i øvrigt ikke sætte tallene lidt i per-spektiv? Det gjaldt i 2010 og det gælder også for deforeløbige tal for 2011, at kun ca. 1/5 af alle familie-sammenføringstilladelser gives i sager, hvor den her-boende er flygtning eller indvandrer. Resten – altså4/5 – gives til danske eller nordiske statsborgere, ogde understreger min pointe om, at det er en internati-onal verden, hvor danskere finder udenlandske ægte-fæller.
3
Tallene viser tydeligt, at det ikke er familiesammenfø-ringer til herboende udlændinge, der trækker hoved-parten af tilladelserne – hverken før eller efter lovæn-dringen i sommer.
[Adsamrådsspørgsmål H]
I forhold til det næste spørgsmål – hvorvidt en stig-ning i indvandringen fra muslimske lande er i Dan-marks interesse – så viser det spørgsmål ærlig taltbare, at spørgeren er mere interesseret i at gravegrøfter og sætte folk i bås end i at føre en seriøs de-bat.
Spørgsmålet om en stigning har jeg allerede forholdtmig til. Derudover er der blot at sige, at i Danmark af-gør vi mig bekendt sager om opholdstilladelse efterobjektive kriterier – og ikke efter ansøgers religion el-ler etniske baggrund. Mere er der efter min meningikke at sige til det.
[Adsamrådsspørgsmål I]
Der vil stadig være stramme regler for, hvem der kankomme til Danmark, og der vil stadig være styr påindvandringen, hvilket som bekendt har betydning forintegrationen.
4
Jeg har tillid til, at kommunerne løfter deres opgavepå integrationsområdet. Det er så vores opgave atsikre, at rammerne herfor er til stede, og at kommu-nerne har de nødvendige redskaber.
Og her overtager vi desværre en stor og uløst opgavefra den foregående regering.
Ser vi for eksempel på beskæftigelsesområdet, visertallene, at kun halvdelen af nydanskerne i den er-hvervsaktive alder er i arbejde.
Ser vi på uddannelsesområdet har omkring hver tred-je efterkommer med ikke-vestlig oprindelse i alderen25-39 år ikke gennemført anden uddannelse endgrundskolen.Den seneste ”PISA Etnisk” viser, at 38 pct. af de ny-danske unge læser så dårligt, at de har svært ved atgennemføre en ungdomsuddannelse.Det kan og skal vi gøre meget bedre. Og det arbejdegår vi i regeringen nu i gang med.