Udenrigsudvalget 2011-12
URU Alm.del
Offentligt
1088388_0001.png
1088388_0002.png

Udenrigsministeriet

Dato: 2. marts 2012
Endelig besvarelse af spørgsmålnr. 83 af 7. februar 2012 tiludenrigsministeren stillet af MFPeter Skaarup (DF).

Spørgsmål 83

I forlængelse af, at EU´s højtstående repræsentant Catherine Ashton har kritiseret Ukraineskarpt pga. dommen over Julia Tymoschenko for embedsmisbrug, vil regeringen så anmodeEU om at presse på for, at Ukraine løslader alle politiske fanger?

Svar

Danmark har som EU udtrykt alvorlig bekymring over en række retssager mod fremtrædendeoppositionspolitikere i Ukraine, heriblandt tidligere premierminister Julija Timosjenko.Timosjenko afsoner p.t. en dom for embedsmisbrug i forbindelse med indgåelse af en gasaftalemed Rusland, der indebærer syv års fængsel, frakendelse af adgang til offentligt embede i 3 årsamt en bøde på Euro150 mio. Timosjenko har den 23. december 2011 tabt sin appelsag, oghun er nu sendt til afsoning i en fængselslejr i Kharkiv. Myndighederne har parallelt hermedindledt en lang række undersøgelser mod Timosjenko vedrørende hendes tidligere aktiviteter,der hver for sig kan føre til en række sigtelser.Danmark har i lighed med EU betegnet Timosjenkos og andres retssager som politiskmotiverede retssager og har rejst kritik af de ukrainske myndigheders manglende efterlevelse afinternationale standarder på retsområdet. EU har senest udtrykt sin skuffelse i forbindelse meddomsafsigelsen mod tidligere indenrigsminister Lutsenko den 27. februar 2012 (idømt 4 årsfængsel). Fra EU´s side følger man nøje denne og andre sager imod oppositionspolitikere ogtidligere højere embedsmænd, der pågår i Ukraine (bl.a. også tidligere forsvarsministerIvasjenko). Timosjenkos og Lutsenkos sager hastebehandles p.t. af Den EuropæiskeMenneskerettighedsdomstol i Strasbourg. Danmark vil på linje med EU løbende og ved allepassende lejligheder rejse sin kritik af de politisk motiverede retssager og den manglendeefterlevelse af internationale standarder på retsområdet i Ukraine.EU har meddelt Ukraine, at en undertegnelse og ratifikation af den teknisk færdigforhandledeAssocierings- og frihandelsaftale vil afhænge af de politiske omstændigheder i landet, herunder
respekt for retsstatsprincipper. Samtidig har EU opfordret til en gennemgribende reform af detukrainske retsvæsen.EU og Danmark har endvidere understreget, at det kommende parlamentsvalg i oktober 2012vil være en lakmusprøve for Ukraines efterlevelse af demokratiske principper og har opfordretUkraine til at udstede en tidlig invitation til internationale valgobservatører. EU,OSCE/ODIHR og Europarådet vil følge valgene tæt, herunder også præsidentvalget i 2015.