Udenrigsudvalget 2011-12
URU Alm.del
Offentligt
UDENRIGSMINISTERIETDen 11. januar 2012Spørgsmål fra Udenrigsudval-get til udenrigsministeren af16. december 2011. URU alm.del - spørgsmål 70 stillet efterønske fra Christian Juhl (EL).
Spørgsmål 70
Vil ministeren afsætte penge til en proces, hvor vi diskuterer og fremmer en grundlæggendedebat om FN, hvor vi ser på de svagheder, som Sikkerhedsrådet og den svage regionale funde-ring giver, samt på FN’s begrænsede muligheder i krisesituationer, og er ministeren indstillet påat gøre Danmark til drivkraft for konkrete ændringer i FN?Svar
FN er en vigtig og central partner for Danmark og yder et afgørende bidrag til internationalfred og sikkerhed samt til det internationale udviklingssamarbejde. FN står imidlertid også over-for en række udfordringer og har over en årrække iværksat en række reformprocesser for atsikre organisationens fortsatte troværdighed og legitimitet.Fra dansk side tager vi aktivt del i reformarbejdet i FN. Både i forhandlingerne om sikkerheds-rådsreform, hvor Danmark aktivt støtter en udvidelse af rådet med både flere permanente ogmidlertidige medlemmer. Og i forhold til at styrke FN’s muligheder for at agere i forhold tilkrisesituationer, hvor Danmark støttede oprettelsen af Fredsopbygningskommissionen ogFredsopbygningsfonden i 2006, som er kommet godt fra start. Der er igennem de seneste årskabt bedre sammenhæng i FN-systemets indsatser i konfliktprægede og skrøbelige stater, ogFN’s generalsekretær vil yderligere opprioritere indsatsen i de kommende år, hvilket vi bakkerop om fra dansk side. Herudover støtter Danmark op om reformer af FN generelt mhp. atstrømline, koordinere og effektivisere FN’s indsats. Bl.a. har vi fra dansk side meget aktivt bak-ket op om den styrkede interne koordinering i FN’s fonde og programmer, ikke mindst i Deli-vering as One (DaO) processen. Formålet med DaO er at etablere et stærkt, samlet FN på lan-deniveau med én ledelse, ét program, ét budget og ét (fælles) kontor. De hidtidige nationalevurderinger af pilotindsatserne i de 8 ”One UN-lande”1er overvejende positive. Vi har fradansk side bidraget økonomisk til den igangværende uafhængige evaluering af DaO initiativer,som vil være en vigtig brik i den videre reformproces på dette område.Vi vil forsætte det aktive danske engagement i reformarbejdet i FN. Fra regeringens side vil vinaturligvis også fortsætte den hjemlige offentlige debat samt dialog med Folketinget om FN’srolle i det internationale samarbejde som led i den løbende debat om dansk sikkerheds-, uden-rigs- og udviklingspolitik. Aktuelt vil det ske bl.a. inden for rammerne af processen for udarbej-delse af en ny strategi for dansk udviklingssamarbejde.
1
Albanien, Kap Verde, Mozambique, Pakistan, Rwanda, Tanzania, Uruguay, Vietnam