Udenrigsudvalget 2011-12
URU Alm.del
Offentligt
1066756_0001.png
1066756_0002.png
UDENRIGSMINISTERIET
Spørgsmål fra Udenrigsudvalget tiludviklingsministeren af 16. december 2011.URU alm. del – spørgsmål 66 stillet afChristian Juhl (EL).
URU alm. del spørgsmål 66:”Hvilke erfaringer har Danida gjort sig med støtte til ”Conditional Cash Transfers”?Svar:Danmark støtter i samarbejde med Verdensbanken og en række bilaterale donorer bl.a.programmet ”Productive Safety Nets” (2010-2014) under den etiopiske regerings nationalefødevaresikkerhedsprogram. ”Produtive Safety Nets” programmet er baseret på ”ConditionalCash Transfers”. Danmarks støtte til programmet udgjorde DKK 25 mio. i 2011. Formåletmed programmet er at reducere husholdningers sårbarhed og forbedre deresmodstandsdygtighed samt at bryde afhængigheden af fødevarehjælp. De foreløbige erfaringerviser, at programmet har bidraget til at reducere behovet for nødhjælp samt har begrænsetomfanget af den aktuelle sultkatastrofe. Derudover har Danida bevilget 3 mio. kr. til DanskFlygtningehjælps deltagelse i et større konsortium, som forsøger at anvende uddeling afkontanter som alternativ til fødevarehjælp i det sydlige og centrale Somalia. Den samledemålgruppe er godt 100.000 mennesker og Danidas bidrag anslås at kunne dække udgifter tilbasale daglige fornødenheder for 2800 personer i 6 måneder.Ud over den direkte støtte har Danida det seneste år gjort en indsats for at opsamle de meregenerelle erfaringer med støtte til ”Conditional Cash Transfers”. På den velbesøgte to-dagskonference Danida Development Days i maj 2011 indgik en erfaringsopsamling således iprogrammet, ligesom Danida har givet støtte til konferencen ”Cash and Risk in HumanitarianOperations”, der blev afholdt i december 2011.Der er en række positive erfaringer med ”Conditional Cash Transfers”, særligt i forhold tildækning og effekt for fattige befolkningsgrupper. For eksempel har omkring 110 millionerfattige og sårbare mennesker i Latinamerika haft gavn af programmer baseret på ”ConditionalCash Transfers”, og især er fattige børns adgang til skole og sundhed blevet betydeligtforbedret.Erfaringerne viser også, at der er en række udfordringer i tilrettelæggelsen af ”Conditional CashTransfer” programmer, så de får den ønskede positive effekt for fattige og sårbare grupper.Først og fremmest er det vigtigt, at der er politisk ejerskab til programmerne i de lande, hvor deimplementeres, således at bæredygtigheden af programmerne sikres. Derudover er god
regeringsførelse og tilstrækkelig institutionel kapacitet en forudsætning for, at der opnås denønskede effekt. Erfaringerne viser også, at der ligger en stor udfordring i at målrettepengeoverførslerne. Målgruppen skal ikke være så bred, at pengeoverførsler til den enkeltehusholdning bliver ubetydelig. På den anden side skal modtagergruppen ikke være for snæver,da dette gør administrationen af indsatsen for dyr i forhold til udbyttet for det enkelte hushold.
2