Udenrigsudvalget 2011-12
URU Alm.del
Offentligt
1056278_0001.png
1056278_0002.png
UDENRIGSMINISTERIET
Spørgsmål fra Udenrigsudvalget tiludviklingsministeren af 15. november 2011.URU alm.del – spørgsmål 30 stillet afudvalget.
URU alm.del spørgsmål 30:”Vil ministeren uddybe, hvordan støtten til kvinder og uddannelse prioriteres påFinanslovsforslaget for 2012 set i lyset af den fortsatte, store befolkningstilvækst?”Svar:Kvinders rettigheder prioriteres højt. Netop kvinders rettigheder er afgørende i forhold til attackle befolkningstilvæksten. Danmark støtter kampen for kvinders rettigheder gennem en langrække indsatser.Danmarks tilgang til befolkningsspørgsmålet baserer sig på handlingsprogrammet frabefolkningskonferencen i Kairo (ICPD, 1994). Her gik man væk fra kontrol ogbefolkningsbegrænsning og over til en rettighedsbaseret tilgang - ”seksuel og reproduktivsundhed og rettigheder” (SRSR). Kernen i SRSR-begrebet er retten til at bestemme over egenkrop og især kvinders og pigers ret. Begrebet omfatter retten til at bestemme om, hvornår, ogmed hvem, man vil have sex, og evt. få børn. Det handler om adgang til abort, unge og ugiftesadgang til seksualundervisning, kondomer og anden prævention samt adgang til uddannetfødselshjælp. SRSR er et vigtigt værdipolitisk indsatsområde, som har stor indflydelse på bådeden sociale og økonomiske udvikling i partnerlande – og især på kvinder og unge pigersudviklingspotentiale og –muligheder.FN’s Befolkningsfond (UNFPA) er FN’s centrale organisation på befolkningsområdet.Regeringen har som udgangspunkt afsat et bidrag på 205 mio. kr. i 2012. Jeg har en løbendedialog med UNFPA om en evt. forøgelse af den danske støtte. Rettighedsarbejdet står centraltfor organisationen og Danmark er blandt de største donorer. Også bidraget til WHO (80 mio.kr. i 2012) har arbejde inden for reproduktiv og seksuel sundhed strategisk placeret i WHO.Derudover planlægges støtte til en række civilsamfundsorganisationer med samlet 85 mio. kr.,der alle arbejder med reproduktiv sundhed og rettigheder.Adgangen til og muligheden for uddannelse er afgørende for kvinders rettigheder ogmuligheder. Pigers adgang til uddannelse er en hjørnesten i den danske uddannelsesindsats iAfghanistan, hvortil der i 2012 afsættes 120 mio. kr. Derudover gives der bidrag på 270 mio. kr.til Global Partnership for Education, der har pigers uddannelse som et af sine tre hovedmål.
Det er som en integreret del af udviklingssamarbejdet givet støtte til forbedring af reproduktivsundhed gennem de sundhedsprogrammer, Danmark støtter via den bilateraleudviklingsbistand. Danmark arbejder flere steder på at reproduktiv sundhed og rettigheder fårstørre fokus i de nationale programmer. Et eksempel herpå er sundhedsprogrammet iMozambique, hvor der i 2012 planlægges afgivet et tilsagn på 450 mio. kr..
2