Udenrigsudvalget 2011-12
URU Alm.del
Offentligt
UDENRIGSMINISTERIET
Spørgsmål fra Udenrigsudvalget tiludviklingsministeren af 15. november 2011.URU alm.del – spørgsmål 28 stillet afudvalget.
URU alm.del spørgsmål 28:”Vil ministeren oversende en oversigt over fordelingen af støtten til landene i Mellemøsten ogNordafrika som følge af de øgede bevillinger på FFL12 set i lyset af det arabiske forår?”Svar:Regeringen agter at samle initiativerne under Partnerskab for Dialog og Reform ogFrihedspuljen under betegnelsen ”Det Arabiske Initiativ” og der forventes at kunne afsættes enramme på i alt 275 mio. kr. i 2012. Det er i alt 75 mio. kr. mere end i 2011.Formålet vil være at støtte reform- og demokratiseringsprocesser i Mellemøsten og Nordafrikasamt fremme dialog, forståelse og samarbejde mellem Danmark og den arabiske verden.Hovedfokus er at bistå demokratiudviklingen i Tunesien, Egypten og Libyen samt støtte defolkelige kræfter, der kæmper modigt for frihed.Under det Arabiske Initiativ samles aktiviteter under henholdsvis Partnerskab for Dialog ogReform og Frihedspuljen inden for tre hovedindsatsområder:Støtte til etablering af nye demokratiske institutioner med særligt fokus på Nordafrika ogøget støtte til civilsamfundet og reformaktører i hele regionen. Der er tentativt afsat 150mio. kr. til nye tilsagn i 2012.Økonomisk udvikling og jobskabelse. Der er tentativt afsat 90 mio. kr. til nye tilsagn i 2012.Styrket indsats igennem EU. Der er tentativt afsat 15 mio. kr. til nye tilsagn i 2012.Endelig planlægges afsat 20 mio. kr. til en strategisk reserve, som vil blive udmøntet i 2012indenfor de tre hovedindsatsområder baseret på den aktuelle udvikling i regionen.Hvad angår fordeling af anvendelse af midlerne på lande, er der udarbejdet en foreløbigskønsmæssig fordeling af midlerne, som er følgende: 60 mio. kr. til indsatser fokuseret påEgypten, 40 mio. kr. på Tunesien, 20 mio. kr. til Libyen, 15 mio. kr. til Jordan, 15 mio. kr. tilMarokko samt 10 mio. kr. kr. til Yemen. Hertil kommer 95 mio. kr. til overvejende regionaleindsatser.Det Arabiske Initiativ vil fortsætte og styrke de partnerskaber, der gennem de sidste 6-8 år eretableret mellem professionelle søsterorganisationer i henholdsvis Danmark og Mellemøsten.
Det er værd at bemærke, at i flere lande har arabiske partnere, involveret i dansk-arabiskepartnerskaber, været centralt involveret i de folkelige bevægelser i det arabiske forår.Fokusområder vil være unge, menneskerettigheder, kvinder og ligestilling, medier,arbejdsmarked, akademisk samarbejde, decentralisering og folkelig deltagelse.Det Arabiske Initiativ vil støtte den økonomiske udvikling og jobskabelse i landene, idet disseelementer er en forudsætning for, at nye demokratiske regeringer kan sikre sig fremtidig folkeligopbakning. Danmark vil arbejde for, at EU gør en indsats, men vil også kunne bidrage medbilaterale midler til indsatser, der fremmer jobskabelse samt økonomisk vækst. Initiativerneforudses primært finansieret gennem multilaterale organisationer.Indsatserne under Det Arabiske Initiativ vil blive suppleret med dansk støtte til Den ArabiskeInvesteringsfond (tidligere Frihedsinvesteringsfonden), under Industrialiseringsfonden forUdviklingslande (IFU), samt en forlængelse af det danske Business Partnership-program iEgypten.
2