Udenrigsudvalget 2011-12
URU Alm.del
Offentligt
1162230_0001.png
1162230_0002.png
UDENRIGSMINISTERIET
2. oktober 2012Besvarelse af URU (alm. del)spørgsmål nr. 190 af 7.september 2012 tiludenrigsministeren stillet afChristian Juhl (EL)
Spørgsmål nr. 190:På samrådet den 6. september 2012 om URU alm. del – samrådsspørgsmål M og N drøftedesdet videre arbejde med internationale traktat om våbenhandel. Vil ministeren som opfølgningpå denne drøftelse oplyse, om Danmark vil arbejde for en vedtagelse af en traktat omvåbenhandel i FN’s Generalforsamling og i den forbindelse arbejde for at styrke det foreslåedetraktatudkast, så hensigten med traktaten ikke vil kunne omgås ved:– at stater begrunder overførsler af våben på trods af betydelig risiko for grove krænkelser afmenneskerettigheder og internationale humanitær ret med hensynet til, at våbnene kan "bidragetil fred og sikkerhed" (det kan man ifølge paragraf 4.1),– at stater begrunder sådanne overførsler med, at de har indgået andre bi- eller multilateraleaftaler om "forsvarssamarbejder", som forpligter dem til at overføre våben (paragraf 5.2),– at stater begrunder sådanne overførsler med, at de er overført som gaver, lån eller udlejning,og derfor ikke falder ind under de aktiviteter, der er dækket af traktaten (aktiviteterne erdefineret til eksport, import, transit, transshipment, og våbenmægling, jf. paragraf 2.B.3)?Svar:Forhandlingerne i FN om en international våbenhandelstraktat (Arms Trade Treaty – ATT) eren væsentlig prioritet for regeringen. Mens der ikke blev opnået enighed om en traktat påforhandlingskonferencen den 2.-27. juli i New York, blev der opnået betydelige fremskridt, somregeringen ønsker at bygge videre på. Derfor arbejder Danmark i FN’s Generalforsamlingogsåfor en snarlig afholdelse af en ny forhandlingsrunde med udgangspunkt i det foreliggendetraktatudkast (A/CONF.217/CRP.1) af 26. juli 2012.
1
Udgangspunktet for dansk engagement er, at der vedtages en stærk og effektiv traktat medbredest mulig tilslutning, som vil gøre en forskel i praksis. Det er vurderingen, at detforeliggende traktatudkast, som opnåede bred opbakning i FN-kredsen, samlet set udgør etsolidt udgangspunkt for det videre arbejde, daudkastet i vidt omfang afspejler den nødvendigebalance mellem de meget forskelligrettede interesser blandt processens deltagere. Der erområder, hvor Danmark ønsker at gå længere. Det er i den forbindelse væsentligt, at udkastetikke er færdiggjort, og Danmark vil således i den videre proces arbejde for yderligere at styrkeindholdet i traktaten. De konkrete artikler, som omtales i spørgsmålet, vil fra dansk side indgåsom nogle af de centrale elementer i de videre forhandlinger, mens endelig dansk stillingtagenvil basere sig på en samlet vurdering af indholdet i traktaten.
2