Udenrigsudvalget 2011-12
URU Alm.del
Offentligt
1153335_0001.png
1153335_0002.png
UDENRIGSMINISTERIETDato 8. august 2012Spørgsmål fra Udenrigs-udvalget til udenrigsmi-nisteren af 17. juli 2012.URU alm. del spm. 159stillet af Christian Juhl(EL).
Spørgsmål 159:Hvad har ministeren gjort eller vil gøre for at stoppe den folkeretsstridige støtte fraEU til de israelske bosættelser på Vestbredden, som det blandt andet fremgår afindlægget ”Ulovlige israelske besættere i Palæstina modtager støtte fra EU” af MetteMie Skaarup, den 29. juni 2012 på Folkebevægelsen mod EU's hjemmeside og svarfra ministeren for forskning, innovation og videregående uddannelser på S 1927?Svar:EU´s og Danmarks holdning til de israelske bosættelser på Vestbredden er klar - deer ulovlige og udgør en hindring for fred. Som det fremgår af bl.a. rådskonklusionerfra EU-udenrigsministrenes møder er der i EU-kredsen stor opmærksomhed på atøge presset på Israel i forhold til de vedvarende ulovlige bosættelsesaktiviteter i Øst-Jerusalem og på Vestbredden. Formålet er at undgå, at der direkte eller indirek-te sker en understøttelse af den økonomiske aktivitet i bosættelserne. Derfor harregeringen i løbet af 2012 arbejdet for at sikre, at varer fra israelske bosættelser ikkeimporteres til EU med præferencetold, fordi denne eksport er medvirkende til atholde de ulovlige bosættelser økonomisk kørende. Med Kommissionens meddelelsetil importører om import fra Israel til EU af 3.8.2012 er der på dette punkt nu sketen opstramning. I Danmark har regeringen i juni 2012 offentliggjort en vejledning iforhold til virksomheders frivillige mærkning af fødevarer produceret i de besattepalæstinensiske områder. Det sker for at tydeliggøre, om en vare kommer fra en afde ulovlige israelske bosættelser på Vestbredden. Vi håber, at andre lande vil følgeop med en tilsvarende ordning. Regeringen vil i tæt samarbejde med EU-kredsen ogNGO´er drøfte yderligere tiltag til at sikre, at direkte eller indirekte støtte til de ulov-lige bosættelser kan bringes til ophør.I forhold til israelske virksomheders deltagelse i EU-finansierede forskningsprojek-ter, som der refereres til i spørgsmål 159, har den konkrete sag tidligere været be-handlet af EU-Kommissionen, som i besvarelser til Europaparlementet i juli og au-gust 2011 har konstateret, at den ikke er opmærksom på bestemmelser i EU-
lovgivningen, der forhindrer den israelske virksomheds deltagelse i de pågældendeprojekter. Regeringen vil fortsat løbende rejse spørgsmålet om overensstemmelsemellem EU´s erklærede politik vedrørende de israelske bosættelser som senest for-muleret i rådskonklusionerne af 14. maj 2012 og de økonomiske aktiviteter, somvirksomheder med aktiviteter i bosættelser kan indgå i i EU-sammenhæng.