Udvalget for Landdistrikter og Øer 2011-12
ULØ Alm.del
Offentligt
1090967_0001.png
1090967_0002.png
1090967_0003.png
MINISTEREN
Folketingets udvalg for Landdistrikter og ØerChristiansborg1240 København K
DatoJ. nr.
12. marts 20122012-551
Frederiksholms Kanal 27 F1220 København KTelefon41 71 27 00
Udvalget for Landdistrikter og Øer har i brev af 9. februar 2012 stillet migfølgende spørgsmål 94 (ULØ alm. del), som jeg herved skal besvare.

Spørgsmål nr. 94:

"Kan ministeren bekræfte, at Post Danmark pr. 1. april vil ophøre med at bringepost til Birkholm med den begrundelse, at øen har under 10 husstande?”.

Svar:

Post Danmark er i medfør af postloven (lov nr. 1536 af 21. december 2010)udpeget som befordringspligtig postvirksomhed. Ved postloven er der ikke sketnogen ændringer i befordringspligtens omfang, og lovens § 15 indeholdersåledes en mulighed for Trafikstyrelsen til - i lighed med tidligere gældendepostlovgivning - at kunne begrænse postomdelingen til enkelte modtagere ellergrupper af modtagere i visse områder.I medfør af punkt 2.3 i den individuelle tilladelse til Post Danmark kanpostomdelingen til enkelte modtagere eller grupper af modtagere ilanddistrikter således begrænses, når der er tale om:1.særlige afsides eller utilgængelige steder,2.øsamfund, hvortil der ikke er normal forbindelse med færge eller båd, ellerfor3.pakker, når særlige forhold taler for det.Befordringspligten vil for sådanne øsamfund være opfyldt, når forsendelsen eranbragt i et dertil indrettet anlæg på fastlandet, idet Post Danmark ikke kanpålægges at skulle bekoste opretholdelsen af færge- eller bådforbindelse.I overensstemmelse med den forud for postloven gældende postlovgivning harbefordringspligten i relation til 7-8 danske småøer med fra 1 til 8 fastboendehusstande i en længere årrække været begrænset, således at beboerne harskullet afhente postforsendelser på fastlandet mod en økonomiskkompensation.Post Danmark har den 16. september 2011 varslet postbefordringen tilBirkholm opsagt fra den 1. april 2012.
Beslutningen blev begrundet med et ønske om at ensarte postbetjeningen afikke brofaste øer med færre end 10 fastboende husstande. Post Danmarkmeddelte ved samme lejlighed, at postforsendelser til de fastboende påBirkholm fra den nævnte dato ville blive lagt til afhentning på fastlandet på etaftalt sted. Som kompensation herfor ville den enkelte husstand årligt fåudbetalt et pristalsreguleret beløb på 3.142,98 kr.På baggrund heraf rettede Sammenslutningen af Danske Småøer henvendelsetil Trafikstyrelsen, som bad Post Danmark om at genoverveje sin beslutning.Post Danmark har oplyst til Trafikstyrelsen, at der i øjeblikket befordres post tilBirkholm på alle hverdage, og at bådføreren omdeler og indsamler posten. Fordette betaler Post Danmark p.t. årligt ca. 56.000 kr.Trafikstyrelsen har ved sin gennemgang af de oplysninger, som lå til grund forPost Danmarks varslingsskrivelse, konstateret, at der ifølge disse oplysningeralene var registreret 5 faste husstande på Birkholm.Post Danmark har efterfølgende meddelt Trafikstyrelsen, at der p.t. erregistreret 7 helårshusstande på Birkholm.Når Trafikstyrelsen skal vurdere, hvorvidt Post Danmark kan begrænsebefordringspligten til øsamfund, er der en række forhold, som indgår ivurderingen:a)Antallet af husstande med helårsstatus, hvor beboerne er tilmeldtfolkeregisteret på den pågældende adresse,b)regelmæssigheden i færge- eller bådforbindelse ogc)Post Danmarks omkostninger ved postomdelingen til den pågældende ø.Efter Transportministeriets opfattelse, kan der ikke fastsættes helt eksaktekriterier eller retningslinjer for, hvornår Post Danmarks befordringspligt irelation til de små øsamfund kan begrænses. Det er således ikkehensigtsmæssigt, som Sammenslutningen af Danske Småøer eksempelvislægger op til, på forhånd at lægge sig fast på et bestemt antal fastboendehusstande, som alene skal være afgørende for spørgsmålet om, hvorvidtpostbefordringen kan begrænses. Afgørelsen må i alle tilfælde bero på ensamlet vurdering, hvor de ovenfor nævnte forhold hver især indgår.Trafikstyrelsen har i sagens anledning meddelt mig, at styrelsen finder, at derved småøer med færre end 8 husstande med helårsstatus efteromstændighederne også bør tages hensyn til Post Danmarks omkostninger vedpostbefordringen til den pågældende ø.På denne baggrund har Trafikstyrelsen den 7. februar 2012 omgjort PostDanmarks oprindelige beslutning og truffet afgørelse om, at Post Danmarkfortsat skal befordre post til Birkholm på alle hverdage, men at
Side 2/3
befordringspligten anses for opfyldt, såfremt der opstilles et brevkasseanlæg påhavnen på Birkholm, hvor bådføreren kan aflevere og afhente post til og frabeboerne på øen.Trafikstyrelsen forudsætter endvidere, at Post Danmarks betaling foroverfarten af post fastsættes på almindelige markedsmæssige vilkår, idetudgiften til opretholdelse af bådforbindelse ikke kan pålægges Post Danmark.Jeg finder, at styrelsens afgørelse er udtryk for en fornuftig afvejning mellemhensynet til beboerne på Birkholm og Post Danmarks omkostninger vedpostbefordringen til øen.Jeg har sendt en kopi af dette svar til Folketingets Transportudvalg.
Side 3/3
Med venlig hilsen
Henrik Dam Kristensen