Udvalget for Landdistrikter og Øer 2011-12
ULØ Alm.del
Offentligt
1082268_0001.png
1082268_0002.png
Udvalget for Landdistrikter og Øer
Afdeling for Ungdoms- ogVoksenuddannelserFrederiksholms Kanal 261220 København KTlf. 3392 5000Fax 3392 5302E-mail [email protected]www.uvm.dkCVR nr. 20-45-30-44
Svar på spørgsmål 92 (Alm. del):I brev af 8. februar 2012 har udvalget stillet mig følgende spørgsmål:Spørgsmål 92:”Vil ministeren i fortsættelse af samrådet 7/2 12 redegøre nærmere fordispensationsmuligheder i forslaget om et fleksibelt loft på 28 elever igymnasieklasserne?”Svar:Mit ministerium har den 1. februar 2012 sendt et udkast til lovforslag ioffentlig høring, herunder lagt det på Høringsportalen. Så foreløbig af-venter vi, hvilke bemærkninger der kommer.De foreløbige intentioner om fravigelsesmuligheder er beskrevet i afsnit2.4. i lovudkastets almindelige bemærkninger.Det er bl.a. beskrevet, hvordan det for mindre institutioner vil kunnevære særdeles ressourcekrævende, hvis det viser sig, at en ellers rimelig”overbookning” under indtryk af erfaringer med frafald m.v. ikke er vækved den første opgørelse af den gennemsnitlige klassekvotient. Og hvor-dan det i udkantsområder ofte ikke er muligt i forbindelse med optagel-sen at henvise elever til et alternativt udbudssted inden for en rimeliggeografisk afstand fra elevens bopæl. Det er derfor tanken, at visse insti-tutioner i udkantsområder som udgangspunkt vil kunne optage ansøgerei lokalområdet, uanset at dette kan medføre en overskridelse af klasselof-tet.Elever, der kommer til inde i uddannelsesforløbet, f.eks. pga. tilflytning,deltagelse i udvekslingsophold, at de skal gå et år om (omgængere) ellerer blevet bortvist fra en institution, vil kunne begrunde en fravigelse afklasseloftet, hvis de ikke kan optages på en anden institution inden for enrimelig transporttid fra deres bopæl eller i øvrigt opfylder særlige kriterierbegrundet i deres egne forhold.
20-02-2012
2For elever, der har behov for en særlig individuel tilrettelæggelse af deresuddannelsesforløb, kan der være behov for en fravigelse af klasseloftet,hvis de ikke indgår i en særlig klasse oprettet med henblik på det særligeforløb. Baggrunden herfor er, at en enkeltelevs særlige forhold ikke børindebære, at der skal ske en ændring af øvrige elevers bestående klasser.Det er meningen, at fravigelsesadgangen skal udformes således, at den erbaseret på en lokal stillingtagen til, hvorvidt kriterierne er opfyldt, derkontrolleres af institutionens revisor og efterfølgende indberettes til Mi-nisteriet for Børn og Undervisning til brug for tilskudsforvaltningen ogtilsyn.De nøjagtige regler om fravigelsesmuligheder vil blive fastsat i en be-kendtgørelse i løbet af foråret.
Med venlig hilsen
Christine Antorini