Udvalget for Landdistrikter og Øer 2011-12
ULØ Alm.del
Offentligt
1052258_0001.png
1052258_0002.png
Folketingets Udvalg for Landdistrikter og ØerChristiansborg
Dato: 6. december 2011

Ministeren for by, bolig og landdistrikters besvarelse af spørgsmål nr. 9,

alm. del.

Spørgsmål:

Ministeren bedes i forsættelse af samrådet 8/11-11 om nedrivningspuljen oplyse,hvornår den af ministeren omtalte strategi for landdistrikterne forventes at forelig-ge, samt hvilket indhold strategien forventes af få.

Svar:

Denne regering har klart tilkendegivet, at landdistrikterne skal prioriteres. Det erogså netop derfor, at der er oprettet et ministerium for By, Bolig og Landdistrik-ter.Landdistrikterne står overfor en række store udfordringer. Der er i nogle områ-der tendens til affolkning, stigende ledighed, dårligere infrastruktur og et gene-relt lavere uddannelsesniveau, end det er tilfældet i byområderne.Regeringen har med finansloven for 2012 igangsat en række initiativer, derogså vil styrke landdistrikterne. Jeg vil især fremhæve fremrykningen af offentli-ge investeringer for mere end 18 mia. kr., nye initiativer på transportområdet,flere midler til aktivering af ledige samt penge til flere praktikpladser. Derudovervil regeringen med energihandlingsplanen skabe mange tiltrængte arbejdsplad-ser i landdistrikterne.Jeg ser det som min opgave at identificere de kerneudfordringer, som landdi-strikter og yderområder har i disse år. Hånd i hånd med dette vil jeg etablere etgrundigt overblik over de allerede igangsatte initiativer, således at vi samlet setkan målrette den fremtidige indsats.På nuværende tidspunkt har jeg derfor ikke lagt mig fast på en endelig plan forudmøntningen af indsatsen i forhold til landdistrikterne.Jeg vil dog godt allerede nu tilkendegive, at jeg mener, at vi bør se på, hvorforman nogle steder er gode til at skabe ny vækst og arbejdspladser. Der liggerstore potentialer indenfor bl.a. oplevelsesøkonomi og turisme, produktion afvedvarende energi, fødevare- og råvareområdet. Det er nogle af landdistrikter-nes klare styrkeområder. Områder, som også har store eksportpotentialer.
Departementet, Holmens Kanal 22, 1060 København K, Tlf. 3392 9300, Fax. 3393 2518, E-mail [email protected]
Her vil det også være relevant at se på, hvordan man har tilrettelagt de rammer,som beboere i landdistrikterne har for deres liv. Det gælder bl.a. uddannelses-dækning, adgang til transport og offentlige servicetilbud.
Med venlig hilsen
Carsten Hansen
2