Udvalget for Landdistrikter og Øer 2011-12
ULØ Alm.del
Offentligt
1083959_0001.png
1083959_0002.png
ERHVERVS- OGVÆKSTMINISTEREN
23. februar 2012

Besvarelse af spørgsmål 73 alm. del stillet af Udvalget for Land-

distrikter og Øer den 2. februar 2012.

Spørgsmål:

Ministerens kommentarer udbedes til henvendelser fra I/S Lyngbygård af5. og 24. januar 2012 om bl.a. bankers 15 pct. udlånsgrænse til landbrug,jf. ULØ – alm. del – bilag 68 og 79.

Svar:

Finanstilsynet har ikke en fastsat udlånsgrænse på 15 pct. i relation tilpengeinstitutternes landbrugseksponering, ligesom heller ikke den bag-vedliggende tilsynslovgivning opererer med en sådan grænse for penge-institutternes udlån til landbrugssektoren.Finanstilsynet påser, at pengeinstitutterne tager de nødvendige aktuellenedskrivninger på udlånet, såfremt der er indikation på værdiforringelse,og Finanstilsynet påser, at pengeinstitutterne afsætter tilstrækkelig kapitaltil at bære også fremtidige tab på udlånet.Denne tilsynsvirksomhed løftes gennem løbende overvågning af pengein-stitutterne på grundlag af en række indberetninger og nøgletal, samt gen-nem inspektion af institutterne, hvor tilsynet gennemgår de konkrete ud-lånsengagementer, herunder landbrugsengagementer.Som led i den løbende tilsynsvirksomhed gennemfører Finanstilsynetendvidere særlige temaundersøgelser med henblik på at afdække risici,kreditprofiler etc. på tværs af institutter, f.eks. i form af en undersøgelseaf pengeinstitutternes landbrugseksponering. Som led i et risikobaserettilsyn vil Finanstilsynet her typisk fokusere på de institutter, der har denstørste eksponering mod det pågældende erhverv eller risikoområde.Finanstilsynet gennemførte tilbage i 2009 en sådan tværgående undersø-gelse af pengeinstitutternes landbrugseksponering, og i den forbindelseanvendte man ved udvælgelsen af de pengeinstitutter, der skulle væreomfattet af undersøgelsen, et kriterium på 15 pct. udlån til landbruget seti forhold til instituttets samlede udlånsportefølje. De omfattede pengein-stitutter blev bedt om at redegøre nærmere for deres landbrugsekspone-ring, karakteren af denne og for instituttets kreditpolitik på området.Betragtes sektoren under ét kan der identificeres i alt 20 institutter med enlandbrugseksponering på over 15 pct. af udlån og garantier.I disse institutter vil udviklingen i landbruget udgøre en relativt større
ERHVERVS- OGVÆKSTMINISTERIET
Slotsholmsgade 10-121216 København K
Tlf.FaxCVR-nr
33 92 33 5033 12 37 7810 09 24 85
[email protected]www.evm.dk
2/2
kreditrisiko.Generelt gælder, at en større udlånskoncentration mod et sårbart erhvervkan indikere en øget kreditrisiko, der afhængig af det enkelte institutskapitalsituation mv. kan give solvensudfordringer og samtidig påvirkeinstituttets mulighed for at tiltrække investorer, funding og løbende likvi-ditet.I forhold til den samlede balancesum udgør de landbrugstunge institutterdog en mindre del af sektoren (mindre end 3,0 pct.).Slutteligt skal nævnes, at Finanstilsynet i samarbejde med regeringenfølger landbrugets finansieringssituation tæt for at forbedre mulighedernefor, at landbruget fortsat kan få adgang til finansiering.