Udvalget for Landdistrikter og Øer 2011-12
ULØ Alm.del
Offentligt
1078940_0001.png
1078940_0002.png
N O T AT
7. februar 2012J.nr. 3401/1001-3938Ref. KSA, JVA
Høje råvarepriserDe internationale råvarepriser er steget kraftigt de seneste 10 år. Denne prisstigning har effek-tivt tilsidesat tendensen til faldende og relativt lave råvarepriser, som ellers var den fremher-skende tendens i det 20. århundrede (når der ses bort fra oliekrisen i 1970’erne). Dette illustre-res af nedenstående figur hentet fra rapporten “Sustainability& Ressource Productivity Prac-tice”(2011) fra konsultentvirsomheden McKinsey.

Note:

Figuren viser udviklingen i priserne for et vægtet gennemsnit af råvarer, dvs. figuren tager hensyn til både udviklingeni prisen på fødevarer, andre landbrugsprodukter, metaller og energi, og der er korrigeret for almindelig inflation.
Råvareprisen er dermed samlet set højere i dag, end den har været på noget tidspunkt siden år1900. Udviklingen med stigende råvarepriser kan tilskrives faktorer, der både relaterer til ef-terspørgsels- og udbudsforhold på råvaremarkederne. Eksempelvis var olieudbuddet i en peri-ode bl.a. begrænset som følge af sabotage mod olieinstallationer i Nigeria, øget statslig inter-vention i Venezuelas olieindustri og orkanerne Katrina og Ritas hærgen i den MexicanskeSide 1
Golf. Ikke mindst Kina har dog været med til at øge efterspørgslen efter olie, såvel som andreråstoffer. Kinas energiforbrug er omtrent fordoblet fra 2000 til 2010. Kina står i dag for om-trent 10 pct. af det globale olieforbrug og 1/5 af verdens energiforbrug. Ligeledes har der væ-ret en betydelig tilvækst i efterspørgslen efter energi i andre såkaldte emerging markets.Det bemærkes, at selvom den finansielle krise førte til et midlertidigt fald i råvarepriserne fra2008, viser figuren, at råvarepriserne er steget igen og umiddelbart i første del af 2011 lå på ethistorisk højt niveau.Det er klart, at den fremtidige udvikling i råvarepriserne på tilsvarende vis vil være betinget afen række faktorer, og herunder især vil være betinget af den globale økonomiske udvikling.Til trods for den betydelige usikkerhed omkring den økonomiske udvikling, peger ovennævn-te McKinsey-rapport på en række faktorer, som man må påregne vil trække i retning af forsathøje råvarepriser. I overskriftform kan nævens:
Op til tre milliarder mennesker forventes at rykke op i middelklassen over de næste 20år med dertil hørende øget efterspørgsel efter råvarer.Det må forventes at blive stadig sværere og mere omkostningsfyldt at finde og udvin-de råvarer, samtidig med at efterspørgslen efter disse øges.Miljøfaktorer vil begrænse produktionen af råvarer, fx udpining af landbrugsjord.
Side 2