Udvalget for Landdistrikter og Øer 2011-12
ULØ Alm.del
Offentligt
1081206_0001.png
1081206_0002.png
Folketingets Udvalg for Landdistrikter og Øer
København, den 17. februar 2012Sagsnr.: 13701Dok.nr.: 336184
Folketingets Udvalg for Landdistrikter og Øer har i brev af 20. januar 2012 stilletfølgende spørgsmål nr. 63 (Alm. del), som hermed besvares. Spørgsmålet er stillet efterønske fra Flemming Damgaard Larsen (V).

Spørgsmål 63:

”Hvad kan ministeren oplyse om det danske formandskabs prioriteringer i forhold tilfremtidens EU-landdistriktspolitik, og hvilken betydning og indvirkning vil denfremtidige EU-landdistriktspolitik kunne få for udviklingen i danskelanddistriktsområder?”

Svar:

Kommissionens forslag til en ny landdistriktspolitik (KOM(2011) 627) blev fremsat ioktober 2011, og det polske formandskab forestod i efteråret en første og indledningsvisteknisk gennemgang af Kommissionens forslag. Forhandlingerne befinder sig såledesfortsat i sin indledende fase, og forventes først afsluttet i første halvdel af 2013.Det danske formandskabs prioriteringer er således på baggrund af de polske fremskridtat fortsætte gennemgangen af Kommissionens forslag med henblik på at færdiggøre dentekniske gennemgang og indkredse forhandlingernes politiske omdrejningspunkter.De nationale prioriteringer, der strækker sig udover et dansk formandskab, og somfremgår af grundnotatet til Folketingets Europaudvalg (oversendt 8. november 2011), erat arbejde for en ændret fordeling af landdistriktsmidler og øget fleksibilitet i overførslenaf EU-midler mellem søjle I (direkte støtte) og II (landdistriktsstøtte), samt merefleksible støttemuligheder, således at landdistriktsprogrammet i højere grad kanunderstøtte danske indsatser for natur, miljø, klima og vækst.
Landdistriktsprogrammet skal kunne understøtte Danmarks implementering af krav somfølge af vandrammedirektivet, habitatdirektiverne samt kommende forpligtelser påklima- og miljøområdet, og regeringen arbejder for, at der skabes bedre instrumenter tilpermanente løsninger, fx ved mulighed for, at yde engangskompensation for miljøtiltag.Regeringen arbejder endvidere for, at det gennem landdistriktsprogrammet bliver muligtat yde støtte til initiativer, der skal fremme dyrevelfærd, og for at der sker en reelforenkling af landbrugspolitikkens regelsæt, såvel i reformpakkens enkelte forordningersom i landbrugspolitikken som helhed.Med de nævnte prioriteringer sigter regeringen således på, at det i fremtiden skal væremuligt at støtte en grønnere og mere dynamisk udvikling i landdistrikterne. Som nævnter forhandlingerne dog fortsat i sin indledende fase, og vil skulle implementeres gennemet nyt dansk landdistriktsprogram for perioden 2014-2020. Det er således endnu fortidligt at komme med konkrete vurderinger af den kommende landdistriktspolitiksbetydning og indvirkning på de danske landdistrikter.
Mette Gjerskov
/Thomas Falke Mortensen
2