Udvalget for Landdistrikter og Øer 2011-12
ULØ Alm.del
Offentligt
1080974_0001.png
1080974_0002.png
Dato: 15. februar 2012
Udvalget for Landdistrikter og øer
Ministeren for by, bolig og landdistrikters besvarelse af spørgsmål nr. 59UL0, alm. del.Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Morten Marinus (DF).Spørgsmål nr. 59:Ministeren bedes redegøre for, hvor meget ministerens ministerium har kostet at oprette, og hvormeget driften af det kommer til at koste skatteyderne årligt, da spørgeren er af den opfattelse, atpengene til administration af dette overflødige ministerium havde været brugt bedre på at givepengene direkte til yderområderne i Danmark.
Svar:Der er naturligvis etableringsudgifter forbundet med oprettelsen af etnytministerium. Det har der ogsåværet, når tidligere regeringer oprettede nye ministerier. Det drejer sig bl.a. om udgifter til it,kontorinventar, telefoni, flytning mv. Den samlede etableringsudgift er ikke på nuværende tidspunktopgjort.Ministeriets opgaver skulle i vid udstrækning have været varetaget i andre ministerier, såfremtMinisteriet for By, Bolig og Landdistrikter ikke var blevet oprettet. Der henvises i øvrigt til Finanslovenfor 2012.Med det nye ministerium er områderne for byer, boliger og landdistrikter bragt sammen. Det giver nyemuligheder for at tænke i helheder fx i forholdet imellem bolig og bosætning i byerne, bosætning ogudvikling på landet samt det generelle forhold mellem by og land.Et ministerium med alle ressourcerne til Ianddistriktsudvikling samlet i én organisatorisk enhedmuliggør en fokusering af administrative ressourcer, forskningsmidler, projektstøttemidler, videndelingog politikudvikling. På den måde kommer der mere effekt ud af de samme midler.I maj 2011 vedtog Folketinget, at der efter det førstkommende folketingsvalg somnytstående udvalgskulle oprettes et udvalg for landdistrikter og øer. Formålet med oprettelsen var at skabe øget fokus pålanddistriktspolitikken og give relevante foreninger, organisationer og borgere i landdistrikter og på demindre øer en direkte adgang til Folketinget.Denne regering har med oprettelsen af Ministeriet for By, Bolig og Landdistrikter imødekommetFolketingets ønske og sat fokus på landdistriktspolitikken og samspillet mellem by og land. Det er
Gammel Mønt 4
1117 København K T +45 33 9229 00.
E [email protected] www.mbbl.dk
samtidig min rolle som landdistriktsminister at fremme og koordinere samarbejdet mellem ministrenepå tværs af sektorer, så hensynet til landdistrikterne indgår regeringens øvrige arbejde.Oprettelsen af et ministerium for landdistrikter viser jo i sig selv, at yderområdernes udfordringer ernoget, som regeringen prioriterer.
Med venlig hilsen
Carsten Hansen
2af2Gammel Mønt 4
1117 København K T +45 33 92 29 00
E [email protected]• www.mbbl.dk