Udvalget for Landdistrikter og Øer 2011-12
ULØ Alm.del
Offentligt
1074838_0001.png
1074838_0002.png
1074838_0003.png
1074838_0004.png
1074838_0005.png
1074838_0006.png
1074838_0007.png
1074838_0008.png
1074838_0009.png
1074838_0010.png
1074838_0011.png
1074838_0012.png
1074838_0013.png
J.nr. NST- 101-00584Den 9.1.2012

Miljøministerens besvarelse af spørgsmål

H fra Udvalget for Landdistrikter og Øer

Spørgsmål HMinisteren bedes redegøre for, hvilkeinitiativer ministeren vil tage i dettefolketingsår, som i væsentlig grad vil vedrørevilkårene for og udviklingen ilanddistrikterne, samt hvilke overvejelserministeren i øvrigt gør sig med hensyn tillanddistrikterne.Spørgsmål er stillet af Hans Christian Schmidt(V) på vegne af Udvalget for Landdistrikterog Øer.SvarVilkårene for landdistrikterne liggerregeringen og mig på sinde.
En del af de redskaber, som har betydning forudviklingen af landdistrikterne, ligger inden
for mit ministerområde. Det gælder f.eks.planloven, som sætter de overordnede rammerfor den fysiske udvikling i landdistrikterne.
Fysisk planlægning har altid haft som mål atafbalancere de samfundsmæssige interesser iarealanvendelsen med hensynet til udvikling,beskyttelse af natur og landskab samt miljø,så alle interesser tilgodeses ogsamfundsudviklingen sker på et bæredygtigtgrundlag.
I tråd hermed er det væsentligt for mig, atudviklingen i landdistrikterne sker medrespekt for de kvaliteter, der er knyttet tillanddistrikterne.
Det åbne landskab og naturen er væsentligeværdier for os alle, ikke mindst forbosætningen og turismen i landdistrikterne, ogdermed for en positiv udvikling.
2
Bevaring af landskab og natur står altså ikke iet modsætningsforhold til vækst ilanddistrikterne.
Udvikling, dynamik og vækst i hele landet ercentrale elementer i regeringsgrundlaget.Forskellige dele af landet har imidlertidforskellige betingelser for en sådan udvikling.
Jeg har i den sammenhæng storopmærksomhed på den rolle, provinsbyernekan spille for at fastholde befolkning og dennødvendige service samt stimulere vækst iyderområderne.
Provinsbyerne - særlig de mange mindre byersom er beliggende i vores yderområder -spiller således en vigtig rolle ved blandt andetat have et varierende udbud af detailhandel,
3
som planlovens detailhandelsregler er med tilat opretholde.
Redegørelsen om detailhandelsplanlægningen,som jeg oversendte til Miljøudvalget indenjul, viser, at der i Danmark er et fintmasketnet af dagligvarebutikker i hele landet. Mereoverraskende er det måske, at der over helelandet er byer, som har et stort udbud afudvalgsvarer.
Det vil sige, at man i byer spredt over helelandet kan finde et varieret udvalg af tøj, sko,smykker, bøger, legetøj m.m. De mindre byer,som ligger langt fra store konkurrerende byer,har ofte et langt større udvalg end byer aftilsvarende størrelse andre steder i landet.
Det skyldes afstanden til de store byer,hvormed detailhandelen ikke i så høj gradpåvirkes af konkurrence fra større
4
detailhandelskoncentrationer. Det skyldesturister, som understøtter detailhandelen. Ogomvendt er detailhandelen en vigtig attraktionfor turisterne.
Byerne spiller i det hele taget en vigtig rollesom turistcentre i mange landdistrikter.Byerne har en række stedbundne kvalitetersom f.eks. de velbevarede historiske bymiljøeri Ribe og Ærøskøbing eller havnene langs denVestjyske kyst, som er med til at give grobundfor et lokalt turisterhverv.
Miljøministeriet arbejder aktuelt medprojekter, der søger at identificere depotentialer, der knytter sig til provinsbyerne,og jeg vil med de værktøjer, der henhørerunder mit ressort understøtte, at lignendeinitiativer også fremadrettet finder sted oggøres tilgængelige for kommunerne.
5
Forskellige betingelser for udvikling er ikkekun et anliggende mellem storbyen oglanddistrikterne, men også landdistrikterneimellem. Det gælder ikke mindst destedbundne kvaliteter, der knytter sig tilnaturen, landskabet, kysterne og adgangenhertil, som spiller en helt central rolle for enfortsat udvikling af turismeerhvervet.
Et godt eksempel herpå er Klitmøller, sommed udgangspunkt i de særlige mulighederVesterhavet byder på her, på imponerende vishar opbygget et surfermiljø, som trækkermange gæster langvejs fra. Men ikke nok meddet. Klitmøller har også fået stigendebefolkningstal. Unge familier flytter til, og enaf forklaringerne er, at surfere fra hele verdenrejser til Klitmøller for at surfe, og flere afdem vælger at slå sig ned og stifte familie.Ca. 80 af byens godt 800 indbyggere er flyttettil Klitmøller på grund af de unikke
6
surfforhold, ifølge opgørelsen i projektetMulighedernes Land.
Og så er der Dialogforum omturismeplanlægning, som følges op af mødermed repræsentanter for turismensorganisationer, KL, Danske Regioner og degrønne organisationer.
Møderne vil være fokuseret påplanlægningens muligheder og begrænsningeri relation til en udvikling af turismen i dekystnære områder og vil give medlemmernemulighed for at drøfte konkreteproblemstillinger. Det kan f.eks. være iforbindelse med forslag til kommuneplan2013, hvor kommunerne skal kunne brugeplanlægningen offensivt til at understøtte enhensigtsmæssig udvikling.
7
Det er også min intention, at den kommendelandsplanredegørelse blandt andet skal sættefokus på udvikling i landdistrikterne.
Kommuner og regioner har med bl.a. denfysiske planlægning værktøjerne til atunderstøtte en bæredygtig udvikling, der påflere felter kan tage udgangspunkt i lokalepotentialer og muligheder.
Jeg vil arbejde aktivt for at understøttekommunernes planlægning for attraktivelanddistrikter. På den lange bane er enoffensiv beskyttelse af landskabelige,naturmæssige og kulturhistoriske værdier iplanlægningen et vigtigt element i at skabeattraktive landdistrikter.
I forbindelse med revisionen afkommuneplanerne i 2013 forventerMiljøministeriet, at kommunerne vil have et
8
særligt fokus på det åbne land. Det vil blivefulgt op af ministeriet, bl.a. med fokus på atfastholde det overordnede princip om, at derskal være en skarp grænse mellem land og by,så uhensigtsmæssig, spredt byudvikling ikkeødelægger det landskab, som danskernekender og holder af, og som er hovedårsagentil at tusindvis af turister hvert år besøgervores land.
Med udpegningen af nationalparkerne er derigangsat en proces for dels at sikre og bevaresærlige, danske naturværdier, dels understøtteoplevelsesmulighederne i forbindelse hermed.Nationalparkerne vil være et væsentligt aktiv ibestræbelserne på at fremme lokaleturistaktiviteter og -erhverv. Erfaringer fraf.eks. Finland viser, at nationalparker kan øgeturismen, gøre bosætning mere attraktiv samtøge incitamentet til erhvervsmæssigudvikling.
9
Miljøministeriet forvalter knap 200.000 ha afDanmarks naturarealer. Arealerne ertilgængelige for at give både lokale borgereog turister gode natur- oglandskabsoplevelser.
Attraktive landdistrikter handler derudoverom at skabe gode rammer for vækst ogbeskæftigelse i erhvervene. Her støtterMiljøministeriet sammen med andreministerier op om den indsats, der foregår iregi af de Regionale Vækstfora, og som netophar til formål at bidrage til en lokalerhvervsudvikling og bl.a. få udvikletregionale udviklingsplaner.
Regeringen har endvidere sat nogle ambitiøsemål for udbygningen af vedvarende energi.
Opstillingen af vindmøller giver grundlag forudvikling og fastholdelse af arbejdspladser for
10
vindmølleindustrien i Danmark. Det giverogså kommunerne mulighed for branding.
Biogas er værdifuld for energisystemet ogreducerer miljøproblemerne vedhusdyrproduktion. Der er oven i købet tale omen teknologi, som Danmark er førende i.
Landdistriktskommunerne kan derfor eftermin opfattelse med fordel forsat satse påplanlægning for vindmøller og biogasanlæg,og Miljøministeriet vil understøtte denneplanlægning med rejsehold, som hjælperkommunerne.
Den tidligere regering gennemførte en rækkeændringer af planloven i maj 2011. Jeg vilgerne understrege, at jeg er optaget afforholdet mellem den nødvendige udvikling ilanddistrikterne og sikring af vore natur- oglandskabskvaliteter.
11
Jeg overvejer derfor at fremsætte forslag omændring af planloven, så der sker ophævelseaf nogle ændringer i planloven, der blevvedtaget i foråret 2011.
En eventuel ændring skal ikke hæmmevæksten i landdistrikterne, men sikre athensynet til natur og landskab får større vægt,hvilket kun kan være i landdistrikternesinteresse.
En eventuel ændrings præcise omfang vil jegoverveje nøje.
SammenfatningMed de initiativer, som jeg har omtalt, vilfokus være på at styrke og fastholde dekvaliteter, som findes lokalt, og som har såstor betydning for turismeerhvervet,
12
følgeerhverv som f.eks. detailhandel og forbosætning.
Jeg vil ikke understøtte byggeri, som giverhurtige gevinster til enkeltpersoner, men sompå sigt forringer kvaliteterne ilanddistrikterne, og dermed forringermulighederne for turisterhvervet og ønsket ombosætning. Jeg vil prioritere landskab, naturog bymiljø, fordi jeg tror på, at det er denlangsigtede løsning på vækst.
Jeg er overbevist om, at der fortsat er knyttetstore potentialer til de stedbundne ressourcerfor bæredygtig udvikling og vækst ilanddistrikterne.
13