Udvalget for Landdistrikter og Øer 2011-12
ULØ Alm.del
Offentligt
1060355_0001.png
Folketingets Udvalg for Landdistrikter og Øer
København, den 20. december 2011Sagsnr.: 13010Dok.nr.: 313995
Folketingets Udvalg for Landdistrikter og Øer har i brev af 06.12.2011 stillet følgendespørgsmål nr. 34 (Alm. del) som hermed besvares. Spørgsmålet er stillet efter ønske fraHans Christian Schmidt.

Spørgsmål 34:

”Hvad kan ministeren oplyse, om andre landes overvejelser mht. til Kommissionensudspil i forbindelse med reformen af EU`s landbrugspolitik om, at medlemsstaterne skalkunne overføre 10 pct. af den direkte landbrugsstøtte under søjle 1 tillanddistriktsstøtten under søjle 2, samt om hvilken betydning dette vil fåkonkurrencesituationen hhv. landdistrikternes situation, og vil ministeren give tilsagnom at orientere udvalget om udviklingen i denne sag?”

Svar:

Forhandlingerne omkring EU’s fælles landbrugspolitik er stadig på et så tidligt stadie, atdet ikke er muligt at udtale sig konkret om medlemsstaternes holdning til muligheden forat overføre 10 pct. af den direkte landbrugsstøtte til landdistriktsstøtten. For en rækkemedlemsstater ser det dog ud til, at en endelig beslutning om at anvende muligheden, ogi hvilken udstrækning den skal anvendes, vil afhænge af dens endelige udformning.Derfor er det for tidligt at udtale sig om betydningen for konkurrencesituationen heraf.Desuden er regeringen som bekendt ved at nedsætte en natur og landbrugskommission,som bl.a. skal komme med bud på, hvordan man ud fra en samlet betragtning anvenderEU’s landbrugsstøtte mest hensigtsmæssigt.Folketingets partier holdes orienteret om udviklingen via Folketingets Europaudvalg,hvor der indhentes mandat i forhandlingerne. Derudover orienteres det primærefagudvalg, som i dette tilfælde er Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri.Fødevareministeriet vil løbende orientere Udvalget for Landdistrikter og Øer i relevantesager.
Mette Gjerskov/Tejs Binderup