Udvalget for Landdistrikter og Øer 2011-12
ULØ Alm.del
Offentligt
1056979_0001.png
1056979_0002.png

Økonomi- og Indenrigsministeriet

Slotsholmsgade 10-12DK-1216 København KT +45 7226 9000F +45 7226 9001M[email protected]Wwww.im.dk
Folketingets Udvalg for Landdistrikter og Øer
Dato: 14. december 2011Enhed: KommunaløkonomiSagsbeh.: DEPCBCSags nr.: 1113436Dok. nr.: 742853
Folketingets Udvalg for Landdistrikter og Øer har den 29. november stillet føl-gende spørgsmål nr. 30 (Alm. del) til økonomi- og indenrigsministeren samtministeren for by, bolig og landdistrikter, som hermed besvares.
Spørgsmål nr. 30:”Ministrene bedes kommentere henvendelsen af 3/11-11 fra KalundborgKommune vedr. forslag til finanslov 2012 om tilskud til brændstofudgifter tiløernes færgedrift, jf. ULØ alm. del - bilag 12.”
Svar:Efter aftale med ministeren for by, bolig og landdistrikter skal jeg hermed be-svare det stillede spørgsmål.Kalundborg Kommune har fremsendt en henvendelse på vegne af Sammen-slutningen af danske småøer, Landdistrikternes Fællesråd samt tolv ø-kommuner. I henvendelsen fremføres et ønske om øget tilskud til færgedriftentil de mindre øer på baggrund af stigende priser på marinediesel. Konkret fo-reslås et prisloft på de kommunale udgifter til brændstof.Som det fremgår af tidligere besvarelse af spørgsmål ULØ alm. del spørgsmålnr. 2, yder staten et generelt tilskud til kommunerne med de mindre øer be-grundet i de særlige udgifter, der er forbundet hermed – bl.a. færgedriften.Tilskuddet udgør i 2012 i alt 88,4 mio. kr.Prisstigninger på brændstof indgår med vægtning i den generelle pris- og løn-udviklingsindikator, som det statslige tilskud til kommunerne reguleres medhvert år. Regeringen finder det ikke hensigtsmæssigt at bryde med de generel-le principper for reguleringen af disse tilskud. Hvis der i stedet skulle udbetalesen særlig direkte kompensation for eksempelvis prisstigninger på brændstof,ville det dels indebære øget administration og dels mindske incitamentet tileffektivisering af driften.Regeringen vil derfor opfordre til, at kommunerne med de mindre øer arbejdervidere med det forslag om et fælles færgesekretariat, som blev beskrevet i den”Undersøgelse af den fremtidige organisering af færgedriften til de danskesmåøer (januar 2011)”, som det tidligere Indenrigs- og Sundhedsministeriumstod bag.
Side 2
Et fælles færgesekretariat vil kunne bidrage til at skabe en videndelings- ogrådgivningsfunktion og til indhøstning af de stordriftsfordele og effektivise-ringsgevinster som, udvalgsundersøgelsen indikerede, er til stede på området.Gevinster, der bl.a. vil kunne indhentes gennem fælles indkøbsaftaler f.eks. afmarinediesel.
Med venlig hilsen
Margrethe Vestager