Udvalget for Landdistrikter og Øer 2011-12
ULØ Alm.del
Offentligt
Ministeren for forskning, innovation og videregående uddannelser
Udvalget for Landdistrikter og ØerFolketingetChristiansborg1240 København K[email protected]20. december 2011
Ministeriet for Forskning,
Svar på spørgsmål 29 (alm. del):I brev af 29. november 2011 har udvalget efter ønske fra Rosa Lund (EL) stilletbørne- og undervisningsministeren og mig følgende spørgsmål:Spørgsmål 29”Vil ministrene overveje at indføre tilskud til unge med bopæl på øer, som ernødsaget til også at have bolig på fastlandet for at kunne gennemføre enungdomsuddannelse eller en videregående uddannelse?”Svar:Spørgsmålet er stillet til både børne- og undervisningsministeren ogundertegnede, og det er aftalt, at jeg svarer på begges vegne.En grundlæggende forudsætning for et velfungerende uddannelsessystem er, atder udbydes relevante uddannelser af høj kvalitet og på et højt fagligt niveau ialle dele af landet. Et bredt udvalg af uddannelser i hele landet er imidlertid ikkeensbetydende med, at alle uddannelser udbydes i alle dele af landet. Detindebærer, at mange unge, der ønsker at gennemføre en ungdomsuddannelse ellervideregående uddannelse, bliver nødt til at opgive deres bopæl i en periode for attage en uddannelse. Dette gælder for alle unge, der bor langt frauddannelsessteder – og ikke kun unge på øerne. Det kan også være tilfældet forunge, der bor tæt på et uddannelsessted, men alligevel vælger en uddannelse, derudbydes langt væk fra bopælen. Det gælder for alle disse unge, at der ikke ydes etsærskilt tilskud, hvis de er nødsaget til at have en anden bolig for at gennemføreen uddannelse.Der findes dog kostafdelinger på institutioner for erhvervsrettet uddannelse ogalmene gymnasier, som staten yder tilskud til. Kostafdelingerne er knyttet til derespektive uddannelsessteder og udbyder kost, logi og eventuelt lektiehjælp til deunge. Dermed er det muligt for unge, der bor langt fraungdomsuddannelsesstederne, at gennemføre en ungdomsuddannelse.Endvidere er der på finansloven afsat bevilling til at støtte etablering af forlagtundervisning af korte og mellemlange videregående uddannelser på Bornholm,således at unge på Bornholm får et større uddannelsesudbud på øen.
Innovation og VideregåendeUddannelserBredgade 431260 København KTelefonTelefaxE-postNetstedCVR-nr.3392 97003332 3501[email protected]www.fivu.dk1680 5408
Sagsnr.Dok nr.Side
11-12105821548771/1
I forhold til Statens Uddannelsesstøtte (SU) er det væsentlige for unge medbopæl både på en ø og på fastlandet, om de kan betragtes som hjemme- ellerudeboende. Den unge betragtes som hjemmeboende, hvis vedkommende harsamme folkeregisteradresse som begge eller en af forældrene. Unge, der bor påkostskole, skolehjem eller lignende, vil dog uanset folkeregisteradresse efter SU-reglerne blive betragtet som udeboende og vil kunne få SU med den højereudeboendesats.Flytter den unge folkeregisteradresse fra hjemmeboende på øen til udeboende påfastlandet, vil den pågældende kunne få SU med udeboendesats uanset typen afbolig. Særligt for udeboende 18-19-årige elever på ungdomsuddannelser gælderdog, at man kun kan få SU med udeboendesats, hvis en af følgende betingelser eropfyldt:Der er mere end 20 kilometer eller 75 minutters rejse mellemuddannelsesstedet og forældrenes bopæl,Eleven har været uafbrudt udeboende i mindst 12 måneder førvedkommende får ret til SU, ellerGanske særlige forhold gør, at det ikke med rimelighed kan kræves, atden unge bor i hjemmet.Mindst en af disse betingelser vil formentlig altid være opfyldt, hvis den ungeflytter fra en ø for at uddanne sig på fastlandet.Hertil kommer, at kommuner med mindre øer samt Ærø, Læsø og Samsøkommune har mulighed for med hjemmel i henholdsvis § 20, stk. 4 og § 21, stk.4 i Lov om kommunal udligning og generelle tilskud til kommuner at yde støttetil unge, der under uddannelse efter folkeskolen nødsages til at fraflytte øen. Derer tale om et generelt tilskud, som kommunen frit kan disponere over. Det ersåledes op til den enkelte kommune selv at fastsætte et serviceniveau ogadministrere ordningen. Til unge under 18 år tilbyder Læsø kommune foreksempel årskort til Læsø-færgen og opholdsstøtte med et beløb, der svarer tilgrundsatsen for SU til 18-19-årige, der er hjemmeboende.På denne baggrund har regeringen ikke aktuelle planer om at indføre tilskud tilunge med bopæl på øer, som er nødsaget til også at have bolig på fastlandet for atkunne gennemføre enten en ungdomsuddannelse eller en videregåendeuddannelse.
Ministeriet for Forskning,Innovation og VideregåendeUddannelser
Side
2/2
Med venlig hilsen
Morten Østergaard